Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (34-2017)

Οι εξελίξεις στην καλλιέργεια του καπνού

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (34-2017)

 

 

 

            Καλοκαίρι στη Θράκη χωρίς καπνό δεν γίνεται. Φέτος τα μηνύματα φαίνεται να είναι αισιόδοξα για την καπνοκαλλιέργεια καθώς αναμένεται η παραγωγή να σημειώσει αύξηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου σε κιλά.  Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος και την σπουδαιότητα της καπνοπαραγωγής στη Θράκη αρκεί να αναλογιστεί ότι η παραγωγή αγγίζει ανά έτος τα 6 εκατομμύρια κιλά και φέτος αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατομμύρια. 

 

            Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκές, γεγονός που συμπαρασύρει την ποιότητα και αποδοτικότητα της παραγωγής. Λογικό είναι μία ποιοτική παραγωγή να επιφέρει και αύξηση των τιμών για αυτό οι καπνοπαραγωγοί ήδη ζητάνε από τους εμπόρους οι προσφορές να είναι αυξημένες συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

 

            Οι εταιρείες βέβαια παίζουν σκληρό πόκερ με τις τιμές παρόλο που είναι οι πρώτες που επωφελούνται από την ποιότητα της καλλιέργειας. Έτσι ακόμα οι παραγωγοί είναι σε αναμονή και προσπαθούν να πιέσουν μέσω του Συνεταιρισμού τους προκειμένου να αποσπάσουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

 

Σε όλη την Ελλάδα περίπου το 30% των καπνοκαλλιεργητών έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις εταιρείες, γεγονός που αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας στους καλλιεργητές της Θράκης σχετικά με το να αποσπάσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Την περσινή χρονιά οι αγορές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, ωστόσο φέτος είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου.

 

            Όσοι ασχολούνται με τον καπνό θα γνωρίζουν ότι ουσιαστικά η συγκομιδή γίνεται σε τέσσερις δόσεις, περιλαμβάνει τέσσερα χέρια με το τέταρτο να είναι το καλύτερο σε ποιότητα. Το 2016 το πρώτο χέρι κοστολογήθηκε στα 1,92 ευρώ και το τέταρτο στα 8 ευρώ.

 

            Ο καπνός για σημαντική μερίδα πληθυσμού της Μειονότητας στην Θράκη είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος. Λόγω των μικρών εκτάσεων αποτελεί  μονοκαλλιέργεια. Είναι σημαντικό για τους καπνοπαραγωγούς να έχουν στο πλευρό τους όχι μόνο τον Συνεταιρισμό που αποτελεί το επίσημο όργανο εκπροσώπησης της συγκεκριμένης ομάδας, αλλά και τους τοπικούς πολιτικούς φορείς. Και είναι σημαντικό διότι η καπνοκαλλιέργεια αποτελεί πυλώνα της οικονομίας στη Θράκη.

 

            Στις αρχές του καλοκαιριού μάθαμε για μία συντονισμένη προσπάθεια που υλοποιείται μεταξύ έξι επιμελητηρίων, τα πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το έκτο είναι εκείνο των Σερρών, που εδρεύει στην γειτονική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η καπνοπαραγωγή και η ιστορική διαδρομή του καπνού. Στόχος είναι η καπνοκαλλιέργεια να καταστεί αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή.

 

            Έχουν την σημασία τους αυτές οι πρωτοβουλίες αρχικά επειδή επιχειρούν να αποτυπώσουν στο χάρτη και να αναδείξουν την σπουδαιότητα της καπνοκαλλιέργειας για την περιοχή. Μία πρόχειρη ματιά σε έναν χάρτη όπου αποτυπώνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πείσει τον καθένα για το πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει αυτή η καλλιέργεια.

 

            Τα πιο πάνω επιμελητήρια λοιπόν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού δημιούργησαν ένα πρωτόκολλο με τίτλο «Οι Δρόμοι του Καπνού» με στόχο «την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας».

 

            Η εμπλοκή των εταιρειών εμπορίας καπνού είναι εξίσου σημαντική. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχει η ΣΕΚΕ ΑΕ που κατέχει σοβαρή θέση στη λίστα των εξαγωγικών εταιρειών καπνού.

 

            Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο του δρόμου του καπνού για την αύξηση της επισκεψιμότητας.

 

            Τον Μάιο που μας πέρασε μία ακόμα είδηση σχετική με τον καπνό τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και αυτή δεν είναι άλλη από την τελετή απονομής του μεταλλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην εταιρεία Japan Tobacco International. Μία εταιρεία που δηλώνει παρόν στην περιοχή από το 1974 και απορροφά σε μεγέθη το 25% της τοπικής παραγωγής καπνού.

 

            Η είδηση είναι σημαντική επειδή πρόκειται για μία εταιρεία η οποία αναπτύσσει δράσεις προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Στην τελετή απονομής του μεταλλίου που διοργανώθηκε, ενημερωθήκαμε για το ερευνητικό έργο που έχει ανατεθεί στο τοπικό πανεπιστήμιο σε συνεργασία και με τον Δήμο Μύκης της Ξάνθης με τίτλο «Σχέδιο Αξιοποίησης των Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μύκης», έναν Δήμο γνωστό και από άλλες εκπομπές που εδρεύει στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

 

            Οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας στόχο έχουν να ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και να έχουν οικονομικό αντίκρισμα για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

 

            Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς συμμετέχει και ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με στόχο να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ξηρικών περιοχών. Η άρδευση που σχεδιάζεται μέσω μελέτης σε 11 οικισμούς της Ροδόπης είναι έργο ζωτικής σημασίας για να μπορούν τα καπνοχώραφα να ποτίζονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια κιλά.

 

            Τέτοια έργα θα βελτιώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των καπνοπαραγωγών και θα δώσουν οικονομική ανάσα στην περιοχή. Αναμένεται να δούμε αν το ενδιαφέρον των εταιρειών θα εξαργυρωθεί και με καλύτερες τιμές στον καπνό διότι πριν κάποιες δεκαετίες ο μπασμάς αποτελούσε πηγή οικονομικής ευρωστίας για τις οικογένειες στη Θράκη ενώ τα τελευταία χρόνια μόλις μετά βίας διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης.

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ