Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-32)

Συνεχίζονται κάποια προβλήματα στα Βαλκάνια

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-32)

Με τη λήξη του Ψυχρού πολέμου στις βαλκανικές χώρες υπάρχει η διαδικασία μετασχηματισμού σε οικονομία, πολιτική, ασφάλεια και τον πολιτισμό. Οι πολίτες των βαλκανικών χωρών εντός μερικών χωρών παρατήρησαν διάφορες εξελίξεις στον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τομέα. Με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την περίοδο του 1990 άλλαξαν αρκετά πράγματα στα Βαλκάνια αλλά συνεχίζονται κάποια προβλήματα στην ίδια περιοχή.

Με τη λέξη του Ψυχρού πολέμου στα Βαλκάνια από τον κουμμουνισμό υπήρχε μετάβαση στον καπιταλισμό. Ειδικότερα οι πόλεμοι μετά την περίοδο του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία όπου δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επενδύσεις. Από όλες αυτές τις εξελίξεις επηρεάστηκε αρνητικά η γεωγραφία της πρώην Γκιογκοσλαβίας. Η Αλβανία, Βουλγαρία και η Ρουμανία αν και βρίσκονται πέραν από αυτών των εξελίξεων η πολιτική αστάθεια και η οικονομική καθυστέρηση δημιούργησαν να αργήσουν οι επενδύσεις σε αυτή τη γεωγραφία όπου και η ευημερία του λαού επηρεάστηκε αρνητικά. Παρόλες τις δυσκολίες αυτές τα τελευταία 27 χρόνια υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια. Υπήρχαν καλά παραδείγματα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία αγοράς επίσης για την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Στον τομέα της δημοκρατίας υπήρχαν κάποιες καλυτερεύσεις και με την υποστήριξη της διεθνής κοινότητας υπήρχε πρόοδος και στη διαδικασία συμφιλίωσης. Οι περιφερειακές χώρες σημείωσαν πρόοδο στην ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς και τους ατλαντικούς θεσμούς. Πριν από 27 χρόνια δεν πίστευαν οι πολίτες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Κροατία και η Αλβανία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της ΕΕ. Οι υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων ειδικότερα το Μαυροβούνιο συνεχίζει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Από την άλλη το ΝΑΤΟ αποκτά δύναμη σε υπόλοιπες περιοχές των δυτικών Βαλκανίων. Με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια πιστεύουν όλοι ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη και η σταθερότητα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Για αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για να ξεσπούν βίαια επεισόδιά ή πόλεμοι στα Βαλκάνια. Την περίοδο του 1990 τις μειονότητες εκμεταλλεύτηκαν οι δυνάμεις για να ξεσπούν οι συγκρούσεις. Στη βάση της εξωτερικής πολιτικής των βαλκανικών χωρών υπάρχει η ολοκλήρωση με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς επιδρούν στις  μειονότητες στις περιφερειακές χώρες στη βελτίωση της πολιτικής κατάστασης. Μέχρι στιγμής οι μειονότητες στα Βαλκάνια δεν θεωρούνται ως πολιτιστικό πλούτο. Καταργήθηκε η ατμόσφαιρα εσωτερικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια.  Τα τελευταία χρόνια οι θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Στη γεωγραφία της πρώην Γιουγκοσλαβίας μόνο η Σλοβενία και η Κροατία απόκτησαν την σταθερότητα. Στο Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Μακεδονία συνεχίζεται η ένταση σχετικά με κάποια άλυτα θέματα που προέρχονται από το παρελθόν. Πέραν από όλα αυτά συνεχίζεται η πολιτική βάση τον εθνικισμό και την εθνική ταυτότητα. Από την άλλη οι οικονομικές δυσκολίες δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τους δεξιούς και τους εθνικιστές. Σύμφωνα με  τα δεδομένα του ΔΝΤ το 2016 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας είναι ίσο με το 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των 10 Βαλκανικών χωρών. Μάλλον στο μέλλον οι περιθωριοποιημένες ομάδες θα συνεχίσουν να δημιουργούν ανασφάλεια στα Βαλκάνια. Είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν για να δημιουργήσουν διαχωρισμό στην περιοχή.

 


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ