Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (37-2016)

Ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (37-2016)

 

 

            Στην προηγούμενη εκπομπή, με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ που γιορτάστηκε σε όλη την Θράκη, αναφερθήκαμε σε θρησκευτικά ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν σχετικά εύκολα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

 

            Με θετική πολιτική βούληση θα μπορούσαν βέβαια να λυθούν και μεγαλύτερα προβλήματα της Μειονότητας, κάποια από αυτά ωστόσο επειδή έχουν μακρά πορεία στον χρόνο φαντάζουν πιο περίπλοκα και δυσεπίλυτα.

 

            Αν ήμασταν στο τέλος της χρονιάς και θέλαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2017, από αυτήν την λίστα δεν θα έλειπαν οι συνεχείς καταθέσεις των δύο εκλεγμένων Μουφτήδων Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, και Κομοτηνής, Ιμπραχήμ Σερήφ, στα αστυνομικά τμήματα Ξάνθης και Κομοτηνής αντίστοιχα.

 

            Οι περισσότερες υποθέσεις για τις οποίες κλήθηκαν να καταθέσουν οι εκλεγμένοι Μουφτήδες αναφέρονται σε αντιποίηση αρχής. Οι καθημερινές βόλτες στα αστυνομικά τμήματα δημοσιοποιούνταν στο τοπικό τύπο. Κάποια στιγμή, ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης, εξερχόμενος από το αστυνομικό τμήμα, σχολίασε σε τοπική εφημερίδα «Πλέον αρχίσαμε να δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις κλήσεις για κατάθεση, τις έρευνες σε βάρος μας και τις μηνύσεις…ένα άλλο θέμα είναι ότι κάθε καταγγελία σε βάρος μας μετατρέπεται σε ποινική δίωξη. Σε εμάς δεν υπάρχει πλήρης εφαρμογή ούτε ελευθερίας συνείδησης, ούτε ελευθερίας έκφρασης, ούτε θρησκευτικής ελευθερίας» Τελείωσε τις δηλώσεις λέγοντας «εγώ πρωί βράδυ καλούμαι για κατάθεση σαν να είμαι προδότης».

 

            Πράγματι, η προσέλευση στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για κατάθεση έγινε καθημερινότητα για τους εκλεγμένους Μουφτήδες σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου όπως όλα δείχνουν έχει σφίξει ο κλοιός γύρω από μία σειρά μειονοτικών θεμάτων και οι αστυνομικές παρεμβάσεις έχουν γίνει καθημερινότητα. Το ίδιο σκηνικό είδαμε και στα παραρτήματα του Συλλόγου Επιστημόνων, μία ακόμα υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις δικαστικές αίθουσες, όταν αστυνομικές αρχές παρουσία εισαγγελέα επενέβησαν και έβαλαν λουκέτο σε αυτούς τους χώρους.

 

            Οι κατηγορίες για αντιποίηση αρχής προς τους εκλεγμένους Μουφτήδες είναι μία πρακτική που έχει λάβει χώρα και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχήμ Σερήφ, ο οποίος τυγχάνει εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής από το 1990 έχει περάσει από τις ελληνικές δικαστικές αίθουσες στις αρχές του 1990 κατηγορούμενος για αντιποίηση αρχής, καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για να αθωωθεί αργότερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

            Έκτοτε, δεν προέκυψε παρόμοιο ζήτημα ίσως λόγω του άσχημου παρελθόντος καταδίκης της Ελλάδας για παρόμοια υπόθεση. Η ιστορία ωστόσο απέδειξε ότι το κράτος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Επί τόσες δεκαετίες δεν άγγιξε την ρίζα του προβλήματος ώστε να δώσει λύση στο θέμα ανάδειξης των Μουφτήδων, πάγιο αίτημα της Μειονότητας. Από την άλλη ανασύρει από το χρονοντούλαπο πρακτικές που εφάρμοσε στο παρελθόν και οι οποίες δεν βγήκαν σε καλό.

 

            Τώρα που όπως όλα δείχνουν πλησιάζει ο καιρός των δικαστηρίων, ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, βγήκε με μία ανακοίνωση κάλεσμα προς όλους τους ομογενείς Τούρκους Δυτικοθρακιώτες τους οποίους καλεί σε καμπάνια στήριξής του στις δικαστικές διαμάχες. Αυτό θα υλοποιηθεί με την συλλογή υπογραφών με την οποία έχουν δικαίωμα υπογραφής όλοι οι ενήλικες και εκεί θα δηλώνουν ότι «Ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης είναι ο δικός μου Μουφτής». Από την ανακοίνωση μαθαίνουμε ότι θα μισθωθούν λεωφορεία για να μεταφέρουν κόσμο στον τόπο διεξαγωγής της δίκης ώστε να υπάρξει και επιτόπου υποστήριξη στον κατηγορούμενο εκλεγμένο Μουφτή.

 

            Στο κείμενο της ανακοίνωσης διαβάζουμε «Οι πρόγονοί μας δεν διεκδίκησαν δικαιώματα με ξύλα και με όπλα, ούτε εμείς θα το πράξουμε. Εμείς με δημοκρατικούς τρόπους και στο πλαίσιο του νόμου θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από τις συμφωνίες και τις συνθήκες».

 

            Η συλλογή υπογραφών είναι μία ακόμα γνώριμη πρακτική που έρχεται από την ίδια περίοδο, αρχές του 1990. Τότε φυσικά το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό. Η συλλογή υπογραφών αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος δικαστικός αγώνας μιας άλλης προσωπικότητας, του Αχμέτ Σαδήκ. Στο ίδιο εδώλιο κάθισε τότε και ο Ιμπραχήμ Σερήφ.

 

            Θα έλεγε κανείς ότι οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Όσοι έζησαν το παρελθόν, είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι για την έκβαση αυτής της ιστορίας. Κι όσοι όμως δεν το έζησαν και διαβάζουν την ιστορία, αλλά και όσοι απλά ζούνε τα γεγονότα χωρίς καμία ανάγνωση της ιστορικής πορείας, δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα ήσυχοι με όλα αυτά τα φαινόμενα.

 

            Διότι πολύ απλά η δράση φέρνει αντίδραση και αυτό είναι ένα σενάριο που πάντα υπήρχε στο τραπέζι στην Θράκη και ποτέ δεν βγήκε σε καλό.

 

            Για ποιο λόγο βέβαια το κράτος επιλέγει συστηματικά τα τελευταία χρόνια να ρίξει το μπαλάκι στη δικαιοσύνη και να αποκτήσουν σχεδόν όλα τα μειονοτικά θέματα δικαστική χροιά, δεν είναι εύκολα κατανοητό. Το να μετατοπίζεις την ευθύνη είναι ένας τρόπος να απαλλαγείς από το πρόβλημα, σίγουρα όμως δεν δίνεις λύση σε αυτό.

 

            Μία λύση που θα μπορούσε με το πέρασμα του χρόνου να είναι πιο αποδοτική και αντ’ αυτού γίνεται βραχνάς. Φαίνεται ότι η ιστορία δεν αποτέλεσε αφορμή για σκέψη, συζήτηση και εύρεση λύσης. Και είναι κρίμα διότι όσο δεν λύνεις ένα πρόβλημα και αφήνεις το χρόνο να περάσει, τόσο απομακρύνεσαι από την λύση του και διαιωνίζεις μία δυσάρεστη κατάσταση.

 

            Ιδιαίτερα στο θέμα ανάδειξης των θρησκευτικών ηγετών της Μειονότητας. Είναι ένα ζήτημα που κρατάει πολλές δεκαετίες και ουδέποτε υπήρξε ειλικρινής διάλογος ανάμεσα σε Μειονότητα και πολιτεία προκειμένου να βρεθεί από κοινού λύση. Όχι μόνο αυτό, αλλά το θέμα ανάδειξης του Μουφτή συνδέεται αναμφισβήτητα με μία σειρά άλλων μειονοτικών θεμάτων, όπως ο νόμος των ιεροδιδασκάλων, και αυτό όσο περνάει ο χρόνος κάνει δυσκολότερη την επίλυσή του.

 

            Η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι δεδομένη σε μία δημοκρατική χώρα και να μην κρίνεται σε δικαστικές αίθουσες.

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ