Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης 49-2017

Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης 49-2017

 

 

 

Ήταν μία επίσκεψη στην οποία θα μπορούσαν να μπούν πολλοί τίτλοι. Μπορεί όντως να πέρασαν 65 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα θα χυθεί πολύ μελάνι για το υλικό που άφησε αυτή η επίσκεψη.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ήρθε με πλούσια ατζέντα για τη Θράκη και δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Στην πρώτη κιόλας συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ότι «Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς». Το είπε και το εννούσε.

 

Όπου βρέθηκε, όποια δήλωση κι αν έκανε μπροστά και πίσω από τις κάμερες είχε άρωμα Θράκης, άρωμα Μειονότητας. Και στην ατζέντα του τα ζητήματα της Μειονότητας ήταν πράγματι στην κορυφή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μετά το μείζον ζήτημα που έβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος για ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, το αμέσως επόμενο που κυριάρχησε στις συνομιλίες ήταν η Μειονότητα της Θράκης.

 

Μίλησε για ομογενείς, για Τουρκική Μειονότητα, για εκλογή Αρχιμουφτή, για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε ακόμα και στο ιδιαίτερα χαμηλό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της Μειονότητας.

 

Στην Αθήνα το πρωτόκολλο έσπασε αρκετές φορές και το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό. Στην Θράκη ωστόσο άλλαξε το τοπίο και το θερμόμετρο της επίσκεψης ανέβηκε.

 

Εκεί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο τζαμί του Κιρ Μαχαλλέ στην Κομοτηνή για την προσευχή της Παρασκευής και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ, για να δούνε από κοντά τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομά του, άλλοι τον αποκαλούσαν «Ηγέτη μας» και ο ενθουσιασμός έπιασε κόκκινο.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έμεινε πιστός σε πάγιες θέσεις του, όπως ότι η Μειονότητα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα φιλίας. Πραγματοποίησε χαιρετισμό στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ και αργότερα, ομιλία σε ξενοδοχείο στην πόλη της Κομοτηνής.

 

Αναφερόμενος στους ομογενείς και συμπατριώτες του, όπως αποκαλούσε σε όλες τις ομιλίες του ο Τούρκος Πρόεδρος τα μέλη της Μειονότητας, ανέφερε «Δώσατε αγώνα επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». Έκανε ειδική μνεία στον ρόλο των μειονοτικών βουλευτών περισσότερες από μία φορές. Σε μία από αυτές είπε χαρακτηριστικά: «Έχετε εκλέξει τέσσερις βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας».

 

Μίλησε για ενσωμάτωση της Μειονότητας στην ελληνική πραγματικότητα και όχι για αφομοίωση.

 

Προέτρεψε τους ομογενείς του να βάλουν ψηλά την εκπαίδευση, να μιλάνε σωστά την γλώσσα οι ίδιοι και τα παιδιά τους. «Μην ξεχνάτε πως κάθε σχολείο που κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών είναι ένα φως του μέλλοντός μας που σβήνει», ανέφερε με νόημα.

 

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άγγιξε όλα, όλα τα θέματα που αυτή τη στιγμή αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις Μειονότητας και ελληνικού κράτους, αλλά και ανοιχτές πληγές. Η αναφορά σε σχολεία που κλείνουν παραπέμπει στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας σχολείων που κάθε καλοκαίρι μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια.

 

Τα θρησκευτικά ζητήματα με τον διορισμό των Μουφτήδων, τα ζητήματα με τους ιμάμηδες απασχολούν έντονα την επικαιρότητα. Δεν μπορούσαν να λείπουν από την ατζέντα του Τούρκου Προέδρου.

 

Πολύ ψηλά μπήκε και το θέμα της ταυτότητας. Μίλησε ξεκάθαρα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κατέληξε ότι όταν τελικά μιλάει για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέρεται σε όλα αυτά που είναι αποτυπωμένα μέσα σε αυτήν αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

 

Η ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρη σχετικά με το θέμα αυτό. Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πολλές φορές και με πολλούς τρόπους ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη». Στο ίδιο μήκος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνθήκη είναι η βάση για κάθε συζήτηση.

 

Ήταν μία επίσκεψη ιστορική από κάθε άποψη. Μία επίσκεψη πλούσια σε ειδήσεις και υλικό. Πλησιάζοντας το τέλος του 2017, η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και την Θράκη θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κορυφή των επισκέψεων όλων των Τούρκων αξιωματούχων που πέρασαν από την χώρα και την Δυτική Θράκη τη χρονιά που πέρασε. Και ήταν κορυφαία τόσο για τυπικούς λόγους, λόγω της ιδιότητας του Τούρκου Προέδρου, αλλά και για πιο ουσιαστικούς. Απομένει να δούμε ιστορικά αν αυτή η επίσκεψη θα είναι αφορμή για να πάνε οι σχέσεις των δύο χωρών αναφορικά με τα μειονοτικά ζητήματα ένα βήμα παραπέρα.  


 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ