Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (52-2017)

Οι ατομικές ελευθερίες υπό αμφσβήτηση

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (52-2017)

 

 

 

            Μία περίεργη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη. Μία ιστορία που έχει λίγο από αστυνομία, λίγο από πανεπιστήμιο και λίγο από εισαγγελία. Δηλαδή, εμπλέκει σε ένα τρίγωνο τις αστυνομικές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την δικαστική εξουσία. Στο επίκεντρο η τουρκική μειονότητα.

 

            Όλα ξεκίνησαν όταν στα social media αναρτήθηκε έγγραφο του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου και περιεχόμενο το εξής: «Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας - μαζί με διευθύνσεις κατοικίας - του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (καθηγητών, λεκτόρων, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαστηριακού προσωπικού και διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ) του οποίου το επιστημονικό πεδίο - ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα". Επιπλέον παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα». 

 

            Διαβάζοντας κανείς το έγγραφο, καταρχήν αμφισβητεί τη γνησιότητά του. Είναι δυνατόν; Τι γίνεται; Τι συμβαίνει;

 

            Κι όμως, το έγγραφο είναι αληθινό και εστάλη από τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

 

            Όταν δημοσιοποιήθηκε το εν λόγω έγγραφο, η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ήταν άμεση. Με σχετική ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι  «βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες». Στην ίδια ανακοίνωση το Υπουργείο «διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

 

            H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακάλεσε το σχετικό έγγραφο το ίδιο βράδυ με δεύτερη ανακοίνωση. Παράλληλα διέταξε διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.


            Στη συζήτηση μπήκε και ένα άλλο σενάριο περί αναζήτησης επιστημονικού δυναμικού από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την υποβοήθηση του έργου της εισαγγελίας. Αυτό το σενάριο υποστήριξε σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα ο πρυτανεύων του Πανεπιστημίου, καθηγητής ιατρικής, Σταύρος Τουλουπίδης. Οι ίδιες πηγές μιλούν για λάθος διατύπωση.

 

            Σε αθηναϊκή εφημερίδα δημοσιεύτηκε ότι η ιστορία έρχεται από το καλοκαίρι του 2016 όταν ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής και κατέθεσε μήνυση κατά του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Αλή Τσαούς και Οζάν Αχμέτολου αντίστοιχα, με την οποία κατήγγειλε ότι σε πλήθος ομιλιών και παρεμβάσεων χαρακτηρίζουν την μειονότητα ως τουρκική και αυτό μπορεί να επιφέρει διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ο εισαγγελέας κίνησε προκαταρκτική εξέταση και φτάνουμε σε εισαγγελικό αίτημα τον Νοέμβριο του 2017 με το οποίο ζητούνται δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών με τη χρήση του όρου τουρκική μειονότητα προκειμένου να καταδειχτεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ο κίνδυνος διχόνοιας μεταξύ των πολιτών.

 

            Όπως και να έχει η ιστορία, τα γεγονότα παραμένουν γεγονότα. Στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας ζητήθηκαν ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα ακαδημαϊκών και όσων δημοσίευσαν μελέτες με αντικείμενο την τουρκική μειονότητα.

 

            Η κίνηση αυτή θυμίζει παλιότερες εποχές και καθεστώτα δίωξης φρονήματος με όποιες συνέπειες για τις προσωπικές και οικογενειακές ζωές των ανθρώπων που στοχοποιούνται. Η δε εμμονή στο να οδηγούνται όλα τα θέματα της Μειονότητας στο εδώλιο, η γνωστή δικομανία για αυτά τα θέματα δεν μπορεί παρά να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

            Επίσης, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο της Δικαιοσύνης όπως και του κράτους σε θέματα ακαδημαϊκής ελευθερίας, ελευθερίας της έκφρασης και σε μία σειρά άλλων ατομικών ελευθεριών.

 

            Προβληματίζει έντονα ο ρόλος της Δικαιοσύνης, παρά εφησυχάζει το γεγονός ότι η ιστορία ξεκινάει με εισαγγελική παραγγελία. Στοχοποιούνται άνθρωποι, ενώ η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι ένα κεκτημένο μετά από πολλούς κόπους και αγώνες που τίθεται τώρα σε αμφισβήτηση.

 

Όπως τελικά μαθαίνουμε όλη η ιστορία δημιουργήθηκε ώστε να διαπιστωθεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών διακρατικών σχέσεων και ο κίνδυνος διχόνοιας μεταξύ των πολιτών. Παρόλα αυτά περισσότερη ένταση προκλήθηκε με την δημοσιοποίηση του εγγράφου του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής.

 

Είναι γνωστές οι μηνύσεις προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Αμέσως μετά τους εκλεγμένους Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης είναι ίσως οι επόμενοι στη λίστα των μελών της Μειονότητας που προσέρχονται για καταθέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Μετά και τα τελευταία περιστατικά αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την έκβαση αυτών των υποθέσεων.  ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ