Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (07-2018)

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς στο Άφριν και η στάση της Ρωσίας

Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (07-2018)

Η εξίσωση στη Συρία άλλαξε για ακόμη μια φορά με την έναρξη της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς της Τουρκίας στις 20 Ιανουαρίου 2018 στην περιοχή Άφριν της Συρίας. Η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο ετοιμάζονταν στην επιχείρηση στο Άφριν. Οι ΤΕΔ οι οποίες πολιόρκησαν το Άφριν με μια αρκετά επαγγελματική και καλή στρατηγική όταν ξεκίνησαν την επιχείρηση του Άφριν στις 20 Ιανουαρίου αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη. Μάλιστα εικάζονταν πως η Ρωσία δεν επιτρέπει την διοργάνωση της επιχείρησης στο Άφριν εδώ και ένα χρόνο. Αλλά από ό,τι φαίνεται η Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο ετοιμασίας της Τουρκίας στην επιχείρηση κατεύθυνε την διαδικασία έτσι όπως επιθυμούσε η Τουρκία. Η συνεργασία των δυο χωρών στο πεδίο των πληροφοριών, με πρώτα το κέντρο κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνέβαλλε στο να αλλάξουν την άποψη τους οι κύκλοι οι οποίοι προσέγγιζαν με επιφυλακή και υποψία στη συνεργασία της Τουρκίας και της Ρωσίας  για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους. Αν είναι να συνεχιστεί αυτή η βαθιά συνεργασία, μετά από το Άφριν θα συνεχιστεί και στο Μανμπίτς. Απέτυχε η προσπάθεια των ΗΠΑ να παρουσιάσουν την PYD, που είναι παρακλάδι της PKK, την οποία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση, σαν ένα νόμιμο μέτωπο προσθέτοντας την τη λέξη Δημοκρατική υπό την ονομασία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η PYD όπως απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας έχει έρθει σε θέση να απειλεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και την ασφάλεια του Ιράν. Ο τρομοκρατικός στρατός που προσπαθούν να σχηματίσουν οι ΗΠΑ κερδίζοντας χρόνο τα τελευταία δυο χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και στη μάχη κατά της Ρωσίας στη Συρία. 

Το Μανμπίτς μπορεί να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε κρίση. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να χαλάσει η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας.

Από ό,τι φαίνεται οι ΗΠΑ εργάζεται πάνω σε πολυδιάστατες στρατηγικές σε χώρες όπως Ιράκ, Κόλπου, Τουρκία και Ιράν, όπως άλλωστε κάνει στη Συρία.  Το Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου στο Σότσι έθεσε εναλλακτικές λύσεις έναντι των στρατηγικών των ΗΠΑ στη Συρία.  Αλλά η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που διοργανώθηκε στο Άφριν μετά το Συνέδριο του Σότσι και στη συνέχεια η κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους στο Ιντλίμπ κατέστησε ακόμα πιο σημαντική την πορεία των τουρκο-ρωσικών σχέσεων. Διότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία διεξάγει μια επιτυχημένη επιχείρηση στο Άφριν, ανακοίνωσε πως μετά το τέλος της επιχείρησης, η επιδρομή θα συνεχιστεί στη Μανμπίτς, την Ρασουλάϊν και το Ταλ Αμπιάντ. Ανακοινώσεις εξέδωσαν σχετικά με την επιχείρηση στο Μπανμπίτς και οι ΗΠΑ. Στις ανακοινώσεις αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τίλερσον πως είναι έτοιμος να συζητήσουν το θέμα. Φαίνεται πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Τουρκία αναζήτησαν μια λύση για το Μανμπίτς. Διότι μια πιθανή σύρραξη που θα προέκυπτε μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Μπανμπίτς θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση το ΝΑΤΟ, ακόμα και στη διάλυση του. Αν θυμάστε όταν ξεκίνησε η επιχείρηση στο Άφριν, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Επομένως αν η Συμμαχία αναγνωρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση την PYD στο Άφριν αλλά δεν θεωρήσει τρομοκρατική την PYD στη Μανμπίτς και τις υπόλοιπες περιοχές και δεν λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας, θα αυξηθεί η πιθανότητα μιας αντιπαράθεσης και κρίσης στου διεθνούς θεσμούς. Αν κοιτάξουμε από την άποψη της Ρωσίας, θα δούμε πως μετά από την επιτυχία των διαδικασιών της Αστάνα και του Σότσι  έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες ώστε να χαλάσουν οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας. Καταρχήν υπήρξε μια προσπάθεια να σχηματιστεί μια αρνητική ατμόσφαιρα κατά της Ρωσίας στη κοινή γνώμη της Τουρκίας με την μετάδοση των ειδήσεων πως η προμήθεια όπλων και μεταφορά στρατιωτών που κάνει η PYD στο Άφριν από τις υπόλοιπες περιοχές, περνάνε από τα ρωσικά σημεία παρατήρησης. Στη συνέχεια κάποιο προσπάθησαν να παραπληροφορήσουν την ρωσική κοινή γνώμη  μεταδίδοντας ειδήσεις πως οι αντιπολιτευόμενοι που σχετίζονται με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στο Ιντλίμπ στηρίζονται από την Τουρκία. Αλλά επειδή και δυο χώρες γνώριζαν πως ο στόχος αυτής της μαύρης προπαγάνδας είναι να χαλάσουν οι σχέσεις τους αύξησαν ακόμη περισσότερα τις στενές τους σχέσεις. Μάλιστα το γεγονός ότι η συμφωνία για κοινή κατασκευή ελικοπτέρου μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας υπογράφηκε μόλις μετά από τη μετάδοση αυτών των ειδήσεων ήταν μια απάντηση στο σχέδιο αυτό.

 

Η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία εξαρτάτε από το καθεστώς Άσαντ και την PYD

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την PYD σαν υποχείριο ώστε να κάνουν την διαδικασία της Αστάνα και του Σότσι να αποτύχουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η  Διαπραγματευτική Επιτροπή Συρίας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο στο Σότσι με πρόσχημα πως είναι αντίθετη σε κάθε λύση που συμπεριλαμβάνει τον Άσαντ. Οι ΗΠΑ επειδή γνωρίζουν πως ειδικά το Ιράν είναι αντίθετοι σε μια λύση χωρίς τον Άσαντ ενθαρρύνουν ορισμένες αντιπολιτευόμενες ομάδες στο θέμα αυτό.  Από την άλλη φαίνεται πως ο Άσαντ χρησιμοποιεί σαν όπλο τη συγκεκριμένη στάση των ΗΠΑ προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Αν θυμάστε η συμμετοχή του Μιχράτς Ουράλ στο συνέδριο στο Σότσι με πλαστή ταυτότητα ήταν ένα σχέδιο του Άσαντ. Σε κάθε περίπτωση και οι ΗΠΑ και ο Άσαντ προσπαθούν να πάρουν αμοιβαία υπό εγγύηση την ύπαρξη ο ένας του άλλου. Σε μια Συρία χωρίς τον Άσαντ θα αμφισβητούνταν η παρουσία των ΗΠΑ, ενώ σε μια Συρία χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε ανάγκη από τις ΗΠΑ. Για τις ΗΠΑ η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Μάλιστα όσο περισσότερο χρόνο έμενε στην εξουσία ο Άσαντ τόσο υπό εγγύηση θέτονταν η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων, έναντι των τετελεσμένων που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία, στο Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου στο Σότσι  δόθηκε ευκαιρία στη διαδικασία της Γενεύης ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική πολιτικής ειρήνης. Σε περίπτωση όμως δεν αξιολογηθεί η συγκεκριμένη ευκαιρία, άλλωστε αν κοιτάξουμε τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ φαίνεται δύσκολη η αποπεράτωση της διαδικασίας της Γενεύης μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα διαδικασία με επίκεντρο τη Ρωσία και την Τουρκία και την υποστήριξη του Ιράν. Στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν πιθανότατα τον Μάρτιο στην Ιστάνμπουλ οι ηγέτες των τριών χωρών θα συζητηθούν η ειρήνευση στη Συρία και τα σχέδια της Τουρκίας μετά την επιχείρηση στο Άφριν. Μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα για τα οποία δεν σχηματίστηκε κοινός έδαφος συμφιλίωσης θα συζητηθούν και θα αποπερατωθούν στην σύνοδο κορυφής στην Ιστάνμπουλ.

 


Λέξεις-κλειδιά: Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ