Παγκόσμια Προοπτική (2018-13)

Δολοφονίες στα αμερικανικά σχολεία

Παγκόσμια Προοπτική (2018-13)

 

Καθηγητής Κουντρέντ Μπουλμπούλ*

 

Μια πορεία, ένα κίνημα που ξεκίνησε αυτό το καιρό σε αμερικανικές πόλεις και επεκτείνεται σε πολλές άλλες, από ότι φαίνεται θα εξαπλωθεί σύντομα και πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για την Πορεία για τις Ζωές Μας (March For Our Lives). 500.000 άτομα, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, συμμετείχαν στην πορεία κατά των δολοφονιών στα αμερικανικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Πολύ επιδραστική ήταν η φωτογραφία ενός παιδιού νηπιαγωγείου που κουβαλούσε ένα πλακάτ που ανέγραφε «Δεν μπορώ ούτε καν φυστικοβούτυρο να φέρω στο σχολείο» μαζί με ένα απαγορευτικό σήμα πυροβόλου όπλου.

Δολοφονίες στα σχολεία

Αδιανόητες διαστάσεις λαμβάνουν μέρα με τη μέρα οι δολοφονίες στα σχολεία στις ΗΠΑ. Παιδιά, οικογένειες και συνετοί άνθρωποι δικαιολογημένα αντιδρούν και πραγματοποιούν πορείες για τη λήψη μέτρων. 17 παιδιά/μαθητές σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σε σχολείο στη Φλόριντα τον φετινό Φεβρουάριο. 26 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στο Κονέκτικατ το 2012 και άλλοι 32 στην Βιρτζίνια το 2007.

Μπορείτε να βρείτε διάφορα δεδομένα στο διαδίκτυο όπως ότι χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε ένοπλες επιθέσεις κάθε χρόνο και πως 5 έως 19 θάνατοι σημειώνονται κάθε μέρα. Τα στοιχεία αυτά περιέχουν πληροφορίες ότι οι επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ είναι διπλάσιοι από ότι στον υπόλοιπο κόσμο.

Δολοφονίες στις ΗΠΑ

Οι δολοφονίες στα αμερικανικά σχολεία μπορούν να θεωρηθούν μια από τις επί μέρους διαδεδομένες ένοπλες επιθέσεις που σημειώνονται σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Υπάρχουν τέσσερα είδη δολοφονιών με όπλα: ένοπλες επιθέσεις και συγκρούσεις, ατυχήματα με όπλα, αυτοκτονίες και μαζικές επιθέσεις.

92 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα από επιθέσεις ενόπλων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένοπλες επιθέσεις από το 1970, ο αριθμός αυτός είναι περισσότερος από τις αμερικανικές απώλειες σε πολέμους. 58 άτομα σκοτώθηκαν στην Νεβάδα το 2017 και 49 στην Φλόριντα το 2016.

 

Οι μαζικές δολοφονίες εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό με την ιδιαίτερα διαδεδομένη οπολοκατοχή στην αμερικανική κοινωνία. Οι Αμερικανοί αποτελούν το 4.4% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρ’ όλα αυτά τους ανήκει το 42% των όπλων στον πλανήτη. Το 31% των μαζικών επιθέσεων στον κόσμο πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Η χώρα με τα περισσότερα όπλα ανά άνθρωπο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ είναι η Υεμένη.

Γενικό Ποσοστό Εγκληματικότητας

Το ποσοστό εγκληματικότητας στις ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλό από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) καταγράφηκαν 1.195.704 βίαια εγκλήματα στις ΗΠΑ το 2016. Σκοτώθηκαν 15.696 άτομα. Το 71,5% των δολοφονιών διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα. 1.152 άτομα σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών το 2016. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται οι περισσότεροι βιασμοί στον κόσμο. Σημειώνεται ότι 90.185 βιασμοί σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Το 62% είναι ανήλικοι ενώ το 29% παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών. 

Οι δολοφονίες ενάντια στις ελευθερίες;

Αν και ο Τύπος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι τρομοκρατικά. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας, τις δολοφονίες στα σχολεία. Οι συζητήσεις γύρω από τις δολοφονίες στα σχολεία και οπουδήποτε αλλού αφορούν το συνταγματικό δικαίωμα στην οπλοφορία. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα στην οπλοφορία είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα των Αμερικάνων που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αμερική είναι μια αχανής έκταση. Η ιστορία της είναι γεμάτη με συγκρούσεις με τους Ερυθρόδερμους αλλά και με εσωτερικές συγκρούσεις. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να είναι λογική μια συζήτηση όσον αφορά την οπλοφορία. Η διαμόρφωση της συζήτησης μόνο γύρω από τον άξονα των συνταγματικών ελευθεριών, είναι κάτι που δεν μπορούν οι υπόλοιποι να το καταλάβουν αρκετά. Η συζήτηση αποτελείται από πολλές διαστάσεις. Είναι παράλογο σε μια χώρα που σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι το θέμα να συζητείται μονάχα από την σκοπιά των συνταγματικών ελευθεριών. Μάλιστα μπορεί να ακούσετε και κάποιες περίεργες προτάσεις όπως αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Να δοθούν όπλα στους εκπαιδευτικούς. Μια τέτοια πρόταση έχει ήδη περάσει από την βουλή της πολιτείας της Φλόριντα. Πως θα επιλύσει το πρόβλημα η χορήγηση όπλων σε εκπαιδευτικούς σε μια χώρα που σκοτώνονται χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο στα σχολεία και σχεδόν ο καθένα έχει όπλο; Θα δώσουν πιο εξειδικευμένα όπλα στους εκπαιδευτικούς για να εμποδίσουν τις επιθέσεις των μαθητών μεταξύ τους και εναντίον των σχολείων; Αν σε αυτήν την περίπτωση οι μαθητές αποκτήσουν όπλα με μεγαλύτερη ικανότητα, τι θα γίνει θα δώσουν πυρηνικά όπλα στους δάσκαλους και τους καθηγητές; Άραγε οι ΗΠΑ εξετάζουν μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών όπως κάνουν εναντίον άλλων χωρών στην διεθνή σκηνή; Είναι ακατανόητο.

Τι πρέπει να γίνει;

Όπως έχει πει ο Ισπανός συγγραφέας Ορτέγκα Γκασέτ ο υλικός πολιτισμός είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη αυξάνεται με το ίδιο ποσοστό με το οποίο μεγεθύνεται. Η συζήτηση για τις δολοφονίες στα σχολεία και γενικά για τις δολοφονίες θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται στον άξονα της ελευθερίας ή/και της απαγόρευσης των όπλων. Το θέμα έχει και άλλους παράγοντες πέρα από αυτά. Σε κάποιες δολοφονίες οι μακελάρηδες αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τι και πως θα το κάνουν με όλες τις λεπτομέρειες. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ανάγκη για διάφορες αναλύσεις και έχουν μεγάλη σημασία τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Άνταμ Λάνκφορντ. Ο Λάνκφορτ βασίζει τις μαζικές δολοφονίες στην παράδοση των όπλων στην Αμερική και την εμφύσηση στους μαθητές του διδάγματος ότι είναι εξαιρετικοί και πως μπορούν να αποκτήσουν ότι επιθυμούν. Ιδιαίτερα οι νέοι που δεν μεγαλώνουν σε οικογενειακό περιβάλλον, δεν έχουν κανένα και βρίσκονται στο κενό επιχειρούν να αποδείξουν τον εαυτό τους μέσα στην προκλητικότητα της σύγχρονης κουλτούρας.

Οι μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ στις οποίες σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι από ότι τις απώλειες που έχουν οι χώρες από την τρομοκρατία ή σε πόλεμο με άλλη χώρα, δεν μπορούν να συζητηθούν μόνο και μόνο στον άξονα της απαγόρευσης της οπλοκατοχής ή των συνταγματικών ελευθεριών. Χρειάζονται κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, παιδαγωγικές, παθολογικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές αναλύσεις για να εξηγηθεί το φαινόμενο των μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ. Σε αυτές τις αναλύσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η ανάγκη για πνευματικότητα που θα δαμάσει μια κοινωνία που έχει φτάσει στο επίπεδο της υλικής ευημερίας. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί για τους κατοίκους μιας χώρας η οποία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική στη διεθνή σκηνή είναι το γιατί νιώθουν την ανάγκη για λιγότερη νομιμότητα στο εσωτερικό της. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το γιατί οι Αμερικάνοι νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν όπλα σε τέτοιο βαθμό που δεν χωρά την παραμικρή σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Και αν αυτό αντικατοπτρίζει μια βαθιά ατομική και κοινωνική κρίση ασφαλείας.

Ελπίζω οι πορείες στην Αμερική να πετύχουν το στόχο τους διότι το δικαίωμα στη ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

*Ο καθηγητής Κουντρέντ Μπουλμπούλ είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ της Άνκαρα.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ