Σε 3 Αμερικανούς επιστήμονες απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής

Οι Ράινερ Βέιζ, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θόρν κρίθηκαν άξιοι στο Νόμπελ για την έρευνα και τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τα βαρυτικά κύματα

Σε 3 Αμερικανούς επιστήμονες απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής

 

 

 

Σε τρεις επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την Επιτροπή Νόμπελ σημειώθηκε πως κρίθηκαν άξιοι στο Νόμπελ Φυσικής ο γερμανικής καταγωγής Ράινερ Βέιζ από το Massachusetts Institute of Technology, ο Μπάρι Μπάρις και ο Κιπ Θόρν από το California Institute of Technology για την έρευνα και τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τα βαρυτικά κύματα.

Ο Ράινερ Βέιζ αναμένεται να λάβει το ήμισυ του χρηματικού επάθλου 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων(περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια) ενώ οι Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θόρν θα μοιραστούν το υπόλοιπο.

Στους τρεις επιστήμονες θα απονεμηθεί ένα πτυχίο και χρυσό μετάλλιο στην τελετή που θα διοργανωθεί στις 10 Δεκεμβρίου που είναι επέτειος θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την επιτροπή σημειώθηκε:

«Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα στην υφήλιο. Τα κύματα αυτά τα οποία ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μίλησε πριν από 100 χρόνια δημιουργήθηκαν με την σύγκρουση δυο μαύρων τρυπών. Τα κύματα έφτασαν στον ανιχνευτή LIGO στις ΗΠΑ σε 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Όταν έφτασαν τα σήματα στον κόσμο ήταν πολύ ασθενή, αλλά ήταν μια ελπιδοφόρα επανάσταση για την αστροφυσική. Τα βαρυτικά κύματα είναι μια τελείως καινούργια μέθοδος για την παρατήρηση των γεγονότων στο διάστημα και δοκιμάζει τα όρια της γνώσης μας».

Η επιτροπή Νόμπελ σημείωσε πως οι έρευνες αυτών των τριών επιστημόνων αποτέλεσαν το κλειδί αυτών παρατηρήσεων.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών αύριο θα ανακοινώσει τον Νόμπελ Χημείας, την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Ενώ στις 9 Οκτωβρίου θα απονεμηθεί το Νόμπελ για την Οικονομική Επιστήμη.

 


Λέξεις-κλειδιά: Νόμπελ φυσικής , Νόμπελ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ