Διαπραγματεύσεις για το Brexit

Κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού της Αγγλία για την έξοδο από την ΕΕ και του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ

Διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της Αγγλίας για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ενόψει των διαπραγματεύσεων διοργάνωσαν μια κοινή συνέντευξη τύπου στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δυο άντρες πριν από τις δηλώσεις τους εξέφρασαν την λύπη τους από την ισλαμοφοβική τρομοκρατική οργάνωση στην Αγγλία και την πυρκαγιά στην Πορτογαλία.

«Σήμερα ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις για την συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» δήλωσε ο Μπαρνιέ. Αφού ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις να περάσουν σε θετικό κλίμα ο διαπραγματευτής της ΕΕ είπε πως ο σκοπός τους είναι σαφές και ότι θα καταβάλλουν προσπάθεια με πρώτα για την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων που προξένησε το Brexit.

Ο Μπαρνιέ είπε πως τα θέματα που θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα πολιτών, η κατάσταση των πλευρών που επωφελούνται από τους ευρωπαϊκού νόμους και κυρίως τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε πως επιθυμούν να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα και είπε: «με τον τρόπο αυτό μπορώ να ανακοινώσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ξεκινήσαμε αποδοτικά τις  διαπραγματεύσεις».

Ενώ ο υπουργός Brexit της Αγγλίας Ντέιβις είπε: «Σήμερα ήρθα στις Βρυξέλλες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την δημιουργία μιας νέας βαθιάς, ειδικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ».

Αφού σημείωσε πως σε μια εποχή που η Ευρώπη διανύει δύσκολες εποχές  αντιλαμβάνονται πιο πολύ τη σημασία των κοινών αξιών ο Βρετανός υπουργός είπε: «Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Ο ΝτέιβιςΑνέφερε πως οι διαπραγματεύσεις κατά διαστήματα θα είναι δύσκολες αλλά θα καταβάλλουν έντονη προσπάθεια για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα είναι προς συμφέρον όλων των πολιτών. Δήλωσε δε πως ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με θετικό και εποικοδομητικό τόνο και πρόσθεσε: «θα ανοικοδομήσουμε μια ισχυρή και ειδική σχέση για το δικό μας μέλλον και το μέλλον των Ευρωπαίων συμμάχων μας».


Λέξεις-κλειδιά: Ντέιβιντ Ντέιβις , Brexit

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ