Νέα στρατηγική του Τραμπ σχετικά με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σήμερα θα ανακοινώσει τη νέα του στρατηγική για τη σχετική χώρα

Νέα στρατηγική του Τραμπ σχετικά με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σήμερα θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της χώρας του για το Ιράν.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές αναμένεται ο Τραμπ να εκφράσει πιο δυνατά ότι πρέπει να αρθεί η πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλιχί για να είναι σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία ζητά υποστήριξη από την Ευρώπη.

Ο Σαλιχί στην επίσκεψη του στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, Λονδίνο απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων όπου είπε ότι εάν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από τον Τραμπ τότε αυτό θα αποτελεί την εχθρική στάση προς τους Ιρανούς.

Ο Σαλιχί στο Λονδίνο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσει την τύχη της πυρηνικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελείται από 5 χώρες επίσης με τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν αξιολόγησε και την πιθανότητα της συμπερίληψης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Ο ίδιος είπε ότι μια τέτοια στάση αποτελεί την εχθρική στάση των ΗΠΑ προς τον ιρανικό λαό και συνέχισε ότι ο στρατός κάθε χώρας είναι η ασφάλεια της ίδιας χώρας. Ο Σαλιχί ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση κατά των Φρουρών της Επανάστασης θα θεωρήσουν ως κήρυξη ενός πολέμου κατά των εαυτών τους.

Από την άλλη η τύχη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν απασχολεί την επικαιρότητα και της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ίδιας χώρας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε τα παρακάτω:

“ Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που εγκρίθηκε το 2015 από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ εξετάστηκε στα πλαίσια του περιεκτικού κοινού σχεδίου δράσης. Ο Λαβρόφ προσέλκυσε την προσοχή στο ότι η Τεχεράνη στα πλαίσια του σχεδίου παρέμεινε πιστή σε όλες τις υποχρεώσεις της και πρέπει όλες οι πλευρές να τηρούν τη συμφωνία”.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ