Τίλερσον : ΗΠΑ, έχει επίγνωση « των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειας της»

« Ο τερματισμός  της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης δεν σημαίνει ότι πέτυχαμε βιώσιμη νίκη εναντίον της Νταές , το οποίο παραμένει σοβαρή απειλή  για τη σταθερότητα της περιοχής» τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τίλερσον : ΗΠΑ, έχει επίγνωση « των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειας της»

 

 

Οι ΗΠΑ, έχει επίγνωση « των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειας της»  τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον.

Ο επικεφαλής  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Ρεξ Τίλερσον ο οποίος   πέρασε από την Αίγυπτο στο Κουβέιτ στο  πλαίσιο της περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στη ομιλία του στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών  του Διεθνούς Συνασπισμού Καταπολέμησης  της Νταές  στην οποία σύνοδο συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου , τόνισε ότι,  οι ΗΠΑ, έχει επίγνωση « των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειας της». 

Ο Τίλερσον αναφερόμενος στο θέμα του Συριακού  ανέφερε ότι,  η Αμερικανική διοίκησης  θα  προσφέρει δωρεά  ύψους 200 εκτ. δολ.  για την  εξασφάλιση  της σταθερότητας στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία της Νταές.

 Ο υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ την Πέμπτη  θα επισκεφθεί την Ανκαρα  στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Τίλερσον  θα γίνει δεκτός από τον  πρόεδρο  της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και θα έχει μία συνάντηση με τον  ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η επιχείρησης των ΤΕΔ  Κλαδί Ελιάς στην περιοχή του Αφρίν στην Συρία» θα  αποτελέσει το κεντρικό θέμα των συζητήσεων  στις επαφές του  ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να επεκταθεί η επιχείρησης στη Μανμπίτζ. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία  είναι αποφασισμένη για τον καθαρισμό των τρομοκρατικών στοιχείων  YPG (ο συριακός βραχίονας   της  διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ )  στη Μανμπίτζ.

Στις συζητήσεις   θα αναζητηθούν οι  δρόμοι σύγκλισης στην διαφωνία απόψεων που επικρατεί ειδικά  σε αυτό το θέμα ανάμεσα στην Τουρκική και Αμερικανική διοίκηση.

Εξάλλου η  Ανκαρα θα  αναφέρει στον  ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον  και την βαθιά ανησυχία της  σχετικά με τα όπλα που έχει δώσει η Αμερικανική διοίκησης στην τρομοκρατική οργάνωση YPG.

 Ο υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στις δηλώσεις του αναφορικά με την επίσκεψη του Τίλερσον στην Τουρκία είχε  σημειώσει..«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είτε θα καταρρεύσουν πλήρως», ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ