Ζεϊμπεκτζί: Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης συμφέρει και τις δύο

Ο υπουργός Οικονομίας πραγματοποίησε επαφές στη Βουλγαρία τις οποίες χαρακτήρισε εποικοδομητικές

Ζεϊμπεκτζί: Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης συμφέρει και τις δύο

 

Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί δήλωσε ότι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης που υπέγραψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποβεί προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

 

Στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του στη Βουλγαρία, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας Εμίλ Καρανικόλοφ και με την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

 

Σε δηλώσεις του έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχε με τον ομόλογό του Καρανικόλοφ, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές του στη Βουλγαρία .

 

Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης που έκανε η Τουρκία με την ΕΕ, είπε το εξής:

 

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης που υπέγραψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Τουρκίας».

 

Επεσήμανε άλλωστε ότι η Βουλγαρία που έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, παρέχει εκατό τοις εκατό υποστήριξη στην Τουρκία σ’ αυτό το θέμα.

 

Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι ένα προνόμιο, μία παραχώρηση προς την Τουρκία, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που είναι πιο πολύ προς το συμφέρον της ΕΕ και μεγιστοποιεί τα αμοιβαία συμφέροντα.

 

Τέλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης που είναι σε ισχύ, προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Αυτή η συμφωνία αύξησε σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των απευθείας εμπορικών μας συναλλαγών. Στοχεύουμε μια πλήρη οικονομική ολοκλήρωση».

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ