Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η PYD/YPG

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG διαπράττει μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η PYD/YPG

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ Η PYD/YPG

Η PKK/KCK από την ίδρυση της μέχρι σήμερα καταπιέζοντας και ασκώντας βία (επιδρομές σε χωριά, δολοφονίες, εξαναγκασμός στη μετανάστευση, απαγωγή, εκφοβισμός) στους πολίτες που ζουν στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, προωθεί μια στρατηγική που αποσκοπεί στο να υποχρεώσει το λαό της περιοχής να βοηθήσει την οργάνωση. Ο συριακός βραχίονας της οργάνωσης, η PYD/YPG, ακολουθεί την ίδια στρατηγική για τους λαούς που ζουν στη Συρία.

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG διαπράττει μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης, σε βάρος εθνοτικών ομάδων που ζουν στην περιοχή όπως Κούρδους, Άραβες, Τουρκομάνους και Γιαζίντι προκειμένου να καταστεί η μοναδική κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Οι παραβιάσεις αυτές έχουν καταγραφεί από διεθνείς οργανώσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και έχει γίνει αναφορά σε εκθέσεις στις ενέργειες αυτές. Πολλοί ντόπιοι λαοί εξαναγκάστηκαν στη μετανάστευση και εκτοπίστηκαν από την περιοχή λόγω της βίας που ασκεί η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG. Οι άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις της PYD/YPG, επέλεξαν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα λόγω της πολιτικής της ανοικτής πόρτας που προωθεί η χώρα μας. Παρά τις τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η PYD/YPG, παρατηρείται ότι οι διεθνείς δυνάμεις που μένουν αντιμέτωποι με την προπαγάνδα ότι (δήθεν) πρόκειται για την μοναδική οργάνωση που δίνει αγώνα κατά της ΝΤΑΕΣ και παρέχουν εξωτερική υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση, εθελοτυφλούν στις εν λόγω παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα περισσότερα από τα όπλα και τα πυρομαχικά που αποκτήθηκαν με πρόσχημα τον (δήθεν) αγώνα κατά της ΝΤΑΕΣ χρησιμοποιήθηκαν από την οργάνωση για να καταπτοήσουν λαούς όπως οι Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι που ζουν στην περιοχή.

 

Παραδείγματος χάρη το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR) στην έκθεση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2016, κάνει αναφορά σε παραβιάσεις της PYD/YPG σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της από εθνοκάθαρση μέχρι αυθαίρετες συλλήψεις, από στρατολόγηση δια της βίας μέχρι εξαναγκασμό σε μετανάστευση. Μέχρι την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, η PYD/YPG σκότωσε τουλάχιστον 407 αμάχους, ανάμεσα τους 51 παιδιά, 43 γυναίκες και 16 άτομα που σκοτώθηκαν σε βασανιστήρια.[1]

Σε μια άλλη έκθεση με τον τίτλο «Under Kurdish Rule: Abuses in PYD-Run Enclaves of Syria» που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τον Ιούνιο του 2014, υπογραμμίζεται ότι συχνά προσφεύγουν σε πρακτικές όπως κράτηση, απαγωγές, και εκτελέσεις. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η PYD κακομεταχειρίζεται και προβαίνει σε αυθαίρετες συλλήψεις μελών ειδικά του Συριακού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDKS), του Γιεκιτί και του Αζάντι που είναι αντίθετα στην PYD.[2]

Ορισμένα παραδείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η PYD/YPG και τα οποία φτάνουν μέχρι την εθνοκάθαρση είναι τα εξής·

ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΩΝ

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG η οποία δεν επιτρέπει καμία άλλη εναλλακτική δομή στη Συρία, έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις αντιπολιτευόμενων.

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG ξεκίνησε τις εκτελέσεις τον Οκτώβριο του 2011 με τη δολοφονία του Μισέλ Τέμο, ηγέτη του Κόμματος για το Μέλλον που απαρτίζεται από αντιπολιτευόμενους Κούρδους στη Συρία. Η τρομοκρατική οργάνωση που εκτιμάται ότι συμπλέει με το καθεστώς, προκάλεσε την αντίδραση πολλών Κούρδων της περιοχής αναλαμβάνοντας το ρόλο του υποχείριου στην εκτέλεση.

Οι επιθέσεις της PYD/YPG κατά των αντιπολιτευόμενων συνεχίστηκαν και μετά τη δολοφονία αυτή. Η τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε τον αρχηγό φυλής Αμπντουλάχ Μπέντρο και τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας Κούρδων Συρίας στο Χαλέπι, Σερζάντ Χατζ Ρασίντ.

Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Συριακού Κουρδιστάν Σαλάχ Μπεντρεντίν αναγκάστηκε να φύγει στην Ερμπίλ μέσω Γερμανίας λόγω των πιέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πριν την έναρξη του πολέμου υπήρχαν 12 κουρδικές ομάδες στη Συρία, τώρα υπάρχει μόνο η PKK/PYD. Εκατοντάδες Κούρδοι αναγκάστηκαν λόγω των διώξεων να μεταναστεύσουν από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της PKK/PYD. 350.000 Κούρδοι της Συρίας βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και εξακολουθούν να ζουν εδώ.

Πέραν όλων αυτών, τρομοκράτες της PYD/YPG άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αμούδα στις 27 Ιουνίου 2013 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 διαδηλωτές σε τρεις μέρες. Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδήλωσης, μέλη της PYD/YPG μετέφεραν σε κτίριο τους και ξυλοκόπησαν 50 μέλη του Κόμματος Γιεκιτί.

 

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Στις εκθέσεις των παρατηρητηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις που διαπράττει η «Ασαγίς», η δήθεν αστυνομική δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Διαπιστώθηκε ότι οι κρατούμενοι υφίστανται βασανιστήρια και κακομεταχείριση και πως πολλοί πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης. Σύμφωνα με την έκθεση του HRW ο Χάναν Χαμντός πέθανε υπό κράτηση στο Αφρίν, η PYD/YPG υποστήριξε ότι πέθανε χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο. Σε ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014 στέλεχος της «Ασαγίς» σκότωσε τον 24χρονο Ρασουάν Ατάς στο Σάρα Κανίγια.

Σύμφωνα με την έκθεση, 9 ανεξιχνίαστες δολοφονίες και εξαφανίσεις, όλοι πολιτικοί αντίπαλοι της PYD, που σημειώθηκαν στην περιοχή την περίοδο 2012-2014, γεννούν υποψίες για τις αυθαίρετες πρακτικές των δυνάμεων ασφαλείας.

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG προσφεύγει συχνά στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών για να προστατεύσει την κυριαρχία της στις περιοχές που καταλαμβάνει, για να καταπτοήσει το λαό που της αντιτάσσεται και για να στρατολογήσει μέλη.

Αναφορά σε αυτές τις πρακτικές της PYD/YPG γίνεται και στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το SNHR τον Ιανουάριο του 2016. Στην εν λόγω έκθεση τεκμηριώνεται η δολοφονία 42 γυναικών από τρομοκράτες της PYD/YPG την πενταετία 2011-2016.  Μια από αυτές είναι η Ναμπίγια Αλ Σαλάχ που ζούσε στο χωριό Σάι Γκούλ του Χαλεπιού την οποία σκότωσαν με τρεις σφαίρες οι τρομοκράτες της PYD/YPG στις 14 Αυγούστου 2015 στο δρόμο που συνδέει τη Ράκα με το Ταλ Αμπιάντ.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο περιστατικό είναι η δολοφονία της 58χρονης Τάρφα Χαλίλ αλ Χασούντ η οποία δολοφονήθηκε στο στάβλο του σπιτιού της όπου κρυβόταν από τα μέλη της PYD/YPG που σκότωσαν τον σύζυγο της. Σύμφωνα πάλι με την εν λόγω έκθεση, την περίοδο Ιανουάριος 2014-Οκτώβριος 2015 η PYD/YPG απήγαγε 88 γυναίκες από περιοχές όπως η Χάσακα, το Καμίσλι και το Αφρίν με πρόσχημα την «υποχρεωτική στράτευση».

ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG πέρα από τον μεγάλο αριθμό Αράβων και Τουρκομάνων ζουν και άλλες εθνοτικές ομάδες όπως οι Ασσύριοι και οι Αρμένιοι. Η τρομοκρατική οργάνωση εξαναγκάζει στη μετανάστευση τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και κατεδαφίζοντας ορισμένους οικισμούς αλλοιώνει τη δημογραφία προκειμένου να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της στα εδάφη που καταλαμβάνει.

Το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR) στην έκθεση που δημοσίευσε, κάνει αναφορά στη βία και τις διώξεις σε βάρος περίπου 100 οικογενειών Τουρκομάνων στη Χάσακα. Οι Τουρκομάνοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης.[3]

Στην έκθεση που δημοσίευσε το SNHR τον Ιανουάριο του 2016, υπογραμμίζει ότι η PYD/YPG λεηλάτησε κατοικημένες περιοχές, διέπραξε εθνοκάθαρση σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κουρδικός πληθυσμός, πυρπόλησε και κατέστρεψε σπίτια, εξανάγκασε τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με την έκθεση η PYD/YPG εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι Άραβες, και κατέστρεψε δεκάδες χωριά. Υπογραμμίζεται ότι όλες οι ενέργειες αυτές θεωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης έγκλημα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του καθιερωμένου διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση του SNHR, ισοπεδώθηκαν 9 οικισμοί και εκτοπίστηκαν οι κάτοικοι τους, 19 χωριά καταστράφηκαν εν μέρει και εξορίστηκαν οι ανεπιθύμητοι κάτοικοι τους. Πέραν τούτου, η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG εκτοπίζει από τα χωριά που καταλαμβάνει τους μη κουρδικούς πληθυσμούς με απειλές και βία προκειμένου να διαπράξει εθνοκάθαρση. Σύμφωνα πάλι με την έκθεση του SNHR εξορίστηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τουλάχιστον 49 οικισμούς.

Στις 26 Μαΐου 2015 η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG έδωσε διορία 24 ωρών στους κατοίκους 26 και πλέον χωριών στα νότια της Χάσακα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός από τους κατοίκους, οι τρομοκράτες της PYD/YPG μετά την άφιξη τους σε αυτά τα χωριά τήρησαν επιθετική στάση κατά των Αράβων, είπαν ότι οι Άραβες και οι Τουρκομάνοι δεν έχουν θέση στο (δήθεν) Κουρδιστάν και πυρπόλησαν αρκετά σπίτια. Ένα άλλο περιστατικό στο οποίο γίνεται αναφορά στην έκθεση, είναι ο εκτοπισμός 100 οικογενειών Τουρκομάνων από την Χάσακα τον Φεβρουάριο του 2015 με αυθαίρετες συλλήψεις και διάφορα βασανιστήρια. Οι εν λόγω οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2015 με τον τίτλο «We Had Nowhere Else to Go» (Δεν είχαμε που αλλού να πάμε) η οποία περιέχει συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, δορυφορικές εικόνες και απόψεις ειδικών, αποκάλυψε τα εγκλήματα της εθνοκάθαρσης, της εξορίας και της καταστροφής που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις επιθεωρήσεις που έγιναν στο αραβικό χωριό Χουσεϊνίγια στα περίχωρα της Ταλ Χαμίς και σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τους κατοίκους που παρέμειναν στο χωριό μετά τις καταστροφές.

Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν τον Ιούνιο του 2014 και του 2015 αποκαλύπτουν ότι μέσα σε ένα χρόνο κατεδαφίστηκε το 94% των 225 σπιτιών που υπήρχαν και πως μόνο 14 εξακολουθούν να  παραμένουν όρθια.

Η εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας Λάμα Φακίχ αναφέρει ότι «η PYD/YPG ισοπεδώνοντας τα σπίτια και τα χωριά αμάχων πολιτών, εκτοπίζοντας τους κατοίκους τους χωρίς να βασίζεται σε καμία νόμιμη στρατιωτική αιτία και με τις επιθέσεις που ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, αψηφά αναίσχυντα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΧΗΤΕΣ                                                                     

Η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG στρατολογεί μεγάλο αριθμό παιδιών και τους στέλνει στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της στα εδάφη που καταλαμβάνει στη Συρία με τρομοκρατικές ενέργειες.

Πολλές διεθνείς συμφωνίες (οι Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 περί προστασίας των αμάχων σε εμπόλεμες περιόδους, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στις Συμβάσεις της Γενεύης, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 και Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού) απαγορεύουν την χρησιμοποίηση παιδιών σε πολέμους. Εκθέσεις πολλών ανεξάρτητων οργανισμών κάνουν αναφορά στην παραβίαση αυτού του κανόνα από την PYD/YPG.

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία στην έκθεση της της 16ης Αυγούστου 2013 αναφέρει ότι η PYD/YPG στρατολογεί δωδεκάχρονα αγόρια και κορίτσια στο Αφρίν και στην Χάσακα.[4]

Στην έκθεση του ΟΗΕ με τον τίτλο «Τα παιδιά της Συρίας και οι Ένοπλες Συγκρούσεις», σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση στρατολογεί παιδιά ηλικίας 14-17 ετών στην Χάσακα τα οποία χρησιμοποιεί τόσο σε σημεία ελέγχου όσο και σε εμπόλεμες ζώνες (ζώνες συγκρούσεων).[5]

Στην αμερικανική έκθεση με τον τίτλο Εμπορία Ανθρώπων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2016, σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να στρατολογεί, να χρησιμοποιεί και να μεταφέρει σε στρατόπεδα εκπαίδευσης αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα πάλι με την ίδια έκθεση, τον Απρίλιο του 2015 η τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG απήγαγε ένα κορίτσι 16 ετών από το Αφρίν παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας της.[6]

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεση με τον τίτλο «Under Kurdish Rule» (Υπό Κουρδική Διοίκηση) που δημοσίευσε το 2014 αναφέρει ότι η PYD/YPG-YPJ στρατολογεί και χρησιμοποιεί ως πολεμιστές παιδιά κάτω των 18 ετών. Σημειώνεται επίσης ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει στην κατοχή του έναν κατάλογο με 59 παιδιά, τα 10 από τα οποία είναι κάτω των 15 ετών.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ