Αφρίν: Νίκη για την ειρήνη, ήττα για την τρομοκρατία

Το νέο άρθρο του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Sabah στις 24 Μαρτίου 2018

Αφρίν: Νίκη για την ειρήνη, ήττα για την τρομοκρατία

 

Η Επιχείρηση του Αφρίν αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τους τρομοκράτες στη βόρεια Συρία και θα πρέπει να στηριχθεί από τον καθένα που τάσσεται ανοιχτά εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας

 

 

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που ξεκίνησαν ο Τουρκικός Στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός στις 20 Ιανουαρίου, εισήλθε σε μια κρίσιμη φάση στις 18 Μαρτίου όταν καταλήφθηκε το κέντρο του Αφρίν. Η περιοχή Αφρίν καθαρίστηκε από μέλη της ένοπλης YPG που υπάγεται στην PYD, τον συριακό βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία. Αυτό θα πρέπει να είχε γιορταστεί ως μια σημαντική νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και χαιρετηθεί ως ένα θετικό βήμα για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Αντ’ αυτού ορισμένοι λυπούνται για την νίκη της Τουρκίας και την ήττα της YPG. Αυτό που αποκαλύπτεται σ’ αυτό το σημείο είναι η έμφυτη πλάνη μιας κοινής νοοτροπίας σε συγκεκριμένους δυτικούς κύκλους.

 

Η Τουρκία υπήρξε σαφής στη στάση της απέναντι στην PYD και YPG – είναι το παρακλάδι της PKK στη Συρία και δεν διαφέρει από την Νταές σαν τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία έχει πολεμήσει εναντίον και των δύο ομάδων στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη. Αυτός είναι ένας αγώνας σε πολλά μέτωπα εναντίον μιας Μαρξιστικής-Λενινιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους Κούρδους. Επιτέθηκε και σκότωσε όχι μόνο Τούρκους, Σύρους, Ιρακινούς και Ιρανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά και Κούρδους αρχηγούς φυλών και πολιτικούς ηγέτες και οποιονδήποτε αρνήθηκε να υποστεί την καταπίεσή τους. Ο αγώνας εναντίον της PKK δεν είναι σε καμία περίπτωση κατά των Κούρδων, όπως ακριβώς ο αγώνας εναντίον της ΝΤΑΕΣ, δεν είναι εναντίον των Αράβων ή των μουσουλμάνων.

 

Αλλά αυτοί που εξεπλάγησαν και απογοητεύτηκαν από τον ρυθμό και την ακρίβεια της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς στο Αφρίν, τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή τη νίκη ως πλήγμα στον αγώνα κατά της ΝΤΑΕΣ και προτρέπουν τις δυτικές χώρες να μην προδώσουν τους Κούρδους. Ποιους Κούρδους εννοούν βασικά; Τους Κούρδους που δεν αποδέχονται την απαρχαιωμένη Μαρξιστική-Λενινιστική ιδεολογία, την καταδυνάστευση, τις εκτελέσεις, την απαγωγή και την εξαναγκαστική στρατολόγηση Κούρδων παιδιών ή τους τρομοκράτες PKK; Για αυτούς, όποιος δεν είναι μέλος ή υποστηρικτής της PKK δεν είναι Κούρδος. Αυτό που εννοούν όταν λένε υποστήριξη στους Κούρδους είναι ανοιχτή υποστήριξη προς την PKK και τους βραχίονές της στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

 

Αυτό που δεν θέλουν να καταλάβουν ή να παραδεχτούν είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια Κούρδοι που θεωρούν ότι η PKK είναι ένα μέσο και πιόνι στους πολέμους δι’ αντιπροσώπων και τα παιχνίδια ισχύος του σύγχρονου κόσμου και τίποτα παραπέρα. Οι αποκαλούμενοι Δυτικοί ειδικοί μεταχειρίζονται τους Κούρδους που δεν είναι PKK ως πρακτικά ανύπαρκτους. Εξάλλου αγνοούν το ότι υπάρχουν Σύροι Κούρδοι στις τάξεις του ΕΣΣ που απελευθέρωσε το Αφρίν.

 

Αυτό είναι σαν να λες ότι όποιος Αμερικανός δεν είναι μέλος ή υποστηρικτής της KKK, δεν είναι λευκός. Δεν έχει καμία διαφορά από τον ισχυρισμό ότι όποιος Γερμανός δεν είναι νεοναζί, στην ουσία δεν είναι Γερμανός, αλλά κάτι άλλο.

 

Αυτή η εσφαλμένη λογική δεν μπορεί να είναι η βάση μιας λογικής προσέγγισης για να κατανοήσει κάποιος τους Κούρδους, την Τουρκία, την Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η απόφαση του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να στηρίξει την YPG ήταν ένα μοιραίο λάθος και κανένας στρατηγικός ελιγμός ή δημοσιογραφικός σχολιασμός δεν θα το διορθώσει. Η στήριξη της YPG στο όνομα της καταπολέμησης της ΝΤΑΕΣ στη Συρία είναι κάτι εξαιρετικά ζημιογόνο και άδικο για τους Κούρδους. Επιπλέον, φέρνει την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σε διαμάχη πάνω σε ένα κρίσιμης σημασίας περιφερειακό ζήτημα. Αντί να αμφισβητούν την Άνκαρα επειδή δίνει έναν αποτελεσματικό αγώνα κατά της ΝΤΑΕΣ και της YPG, οι αποκαλούμενοι ειδικοί θα πρέπει να απορρίπτουν την λογική της συνεργασίας με μια τρομοκρατική οργάνωση εναντίον ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

 

Η επιχείρηση του Αφρίν ήταν γρήγορη και επιτυχημένη, αποφεύχθηκαν απώλειες πολιτών και δεν καταστράφηκαν μικρές και μεγάλες πόλεις. Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και οι άμαχοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Υποστηρικτές της PKK που παριστάνουν τους ειδικούς, θα πρέπει να κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν στις φωτογραφίες του πριν και του μετά των επιχειρήσεων της Μοσούλης και της Ράκας και να τις συγκρίνουν και να τις παραβάλουν με εκείνες του Αφρίν. Θα πρέπει να ευχαριστούν την Τουρκία και να αναγνωρίσουν τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη και Κλαδί Ελιάς ως υπόδειγμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι θρήνοι τους για την νίκη της Τουρκίας είναι θρήνοι για την απώλεια της YPG και κατ’ επέκταση της PKK.

 

Η Τουρκία δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε υπόθεση δημογραφικής αλλαγής. Το ιστορικό της στην περιοχή μεταξύ της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ στη Συρία είναι σαφέστατο. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι η δημογραφική δομή του Αφρίν θα αλλαχθεί, είναι ένα κατάφωρο ψέμα της YPG. Στην πραγματικότητα, ήταν η PYD και η YPG αυτές που έκαναν εξαναγκαστική δημογραφική αλλαγή στο Ταλ Αμπιάντ, το Κομπάνι και άλλες αραβικές πόλεις στη Συρία, γεγονός το οποίο η Διεθνές Αμνηστία κατήγγειλε ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

 

Με την επιχείρηση στο Αφρίν άλλωστε διαψεύστηκε ο ισχυρισμός ότι ο ΕΣΣ δεν μπορεί να αγωνιστεί, πράγμα που κυκλοφόρησε ως ψέμα τακτικής για να δικαιολογηθεί η PKK στη Συρία. Τόσο στην Τζαραμπλούς και το Αφρίν όσο επίσης και σε άλλα μέρη προτού η Αμερική τους αφήσει στα κρύα του λουτρού πριν από κάποια χρόνια, ο ΕΣΣ έδειξε την ικανότητά του να αγωνίζεται με πειθαρχία και με επιτυχία κατά των τρομοκρατών της ΝΤΑΕΣ και της YPG, εφόσον έχει ενισχυθεί καταλλήλως. Ο ισχυρισμός ότι η YPG είναι η μόνη αποτελεσματική δύναμη στην περιοχή και επομένως θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, είναι σαν να βάζεις το κάρο μπροστά από τα πόδια. Η οποιαδήποτε δύναμη που θα λάμβανε την στήριξη την οποία έχει η YPG, θα ήταν η πιο δραστική δύναμη εναντίον της ΝΤΑΕΣ και άλλων απειλών ασφαλείας.

 

Η Επιχείρηση του Αφρίν αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τους τρομοκράτες στη βόρεια Συρία και θα πρέπει να στηριχθεί από τον καθένα που τάσσεται ανοιχτά εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας.


Λέξεις-κλειδιά: άρθρο Ιμπραχίμ Καλίν

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ