Οι λέξεις Αλλάχ και Αλή πάνω σε ενδύματα και υφάσματα των Βίκινγκ

Γραμμένες στην αραβική κουφική γραφή είναι οι λέξεις πάνω σε ενδύματα και υφάσματα που ανακαλύφθηκαν σε τάφους στην Birka

Οι λέξεις Αλλάχ και Αλή πάνω σε ενδύματα και υφάσματα των Βίκινγκ

 

Ενδύματα και υφάσματα πάνω στα οποία αναγράφονται οι λέξεις «Αλλάχ» και «Αλή» ανακαλύφθηκαν σε τάφους Βίκινγκ στη Σουηδία που χρονολογούνται στον 9ο αιώνα.

Η Ανίκα Λάρσον, ερευνήτρια στο τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ανέφερε ότι ανακάλυψαν ενδύματα και υφάσματα πάνω στα οποία αναγράφονται οι λέξεις «Αλλάχ» και «Αλή» σε τάφους Βίκινγκ στην πόλη Birka.

«Πιθανότατα τα έθιμα ταφής της Εποχής των Βίκινγκ να επηρεάστηκαν από το Ισλάμ και την ιδέα της αιώνας ζωής στον παράδεισο μετά θάνατον», σημείωσε η Λάρσον.

Οι λέξεις είναι γραμμένες στην αραβική κουφική γραφή.

«Οι Βίκινγκ έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τα ενδύματα και τα κοσμήματα τους. Ανακαλύψαμε μεταξωτά ενδύματα και υφάσματα πάνω στα οποία είχαν υφάνει με ασημένιες λωρίδες τις λέξεις Αλλάχ και Αλή. Η ανακάλυψη προκάλεσε ενθουσιασμό. Τα ενδύματα με τις λέξεις αυτές ήταν τοποθετημένα στο προσκεφάλι του νεκρού. Είδαμε αυτές τις λέξεις και σε ορισμένα μαξιλάρια», δήλωσε η Λάρσον.

Η ερευνήτρια μίλησε επίσης και για την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των Βίκινγκς και του ισλαμικού κόσμου.

«Κατά μήκος του ποταμού Βόλγα της Ρωσίας υπήρξε μια πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ της Σκανδιναβίας και της Κεντρικής Ασίας. Τα υφάσματα αυτά στους τάφους είτε αγοράστηκαν μέσω της εμπορικής οδού είτε είναι αποτέλεσμα λεηλασίας. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι διακρίνεται μια πολιτιστική αλληλεπίδραση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, Μουσουλμάνοι Άραβες ταξίδευαν για εμπόριο ή για άλλο σκοπό στη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λάρσον είπε ότι βρήκαν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι οι Βίκινγκ πίστευαν στην ιδέα μιας μεταθανάτιας ζωής.

«Λέγεται ότι ο θεός των Βίκινγκ Όντιν ήταν ένας πολεμιστής που μετανάστευσε από την Ασία και εγκαταστάθηκε στο Mälardalen της Σουηδίας. Οι Βίκινγκ πίστευαν ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά θάνατον και ότι υπάρχει αιώνια ζωή στον παράδεισο. Η πίστη αυτή ήταν άμεσα επηρεασμένη από το Ισλάμ», είπε.

Τα ενδύματα και τα υφάσματα που βρέθηκαν στους τάφους εκτίθενται στο Μουσείο Enköping από την προηγούμενη εβδομάδα, η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2018.

Σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε τάφο Βίκινγκ του 9ου αιώνα στο νησί Björkö πριν από δυο χρόνια βρέθηκε ένα δαχτυλίδι πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η λέξη Αλλάχ.


Λέξεις-κλειδιά: Αλλάχ , Αλή , Βίκινγκ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ