Ερντογάν προς Ελλάδα: Εσύ γιατί υπερασπίζεσαι τον τρομοκράτη;

Από την συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP

Ερντογάν προς Ελλάδα: Εσύ γιατί υπερασπίζεσαι τον τρομοκράτη;

 

Την αντίδρασή του εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την απελευθέρωση της Ράκα της Συρίας από την τρομοκρατική οργάνωση Νταές, με την YPG η οποία είναι μία άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

 

Ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

 

Αφού υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες ενεργούν μαζί με τον βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία, YPG, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει ακόμα και βαρέα όπλα στην τρομοκρατική αυτή οργάνωση.

 

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις που έκανε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα, η Αμερική επιμένει να πραγματοποιήσει την επιχείρηση της Ράκα μαζί με την PYD/PKK.

 

«Εάν γίνει η παραμικρή παρενόχληση της χώρας μας, δεν θα συμβουλευτούμε κανέναν, δεν θα το συζητήσουμε με κανέναν και θα πράξουμε τα δέοντα», υπογράμμισε.

 

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρότι έχουν περάσει 54 χρόνια, έχουν την Τουρκία και περιμένει στην πόρτα της ΕΕ και δεν την κάνουν δεκτή στους κόλπους της.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο τριμερής μηχανισμός Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν συνεχίζει την προσπάθεια για την επίλυση της συριακής κρίσης και πως θα ήθελαν να δουν και τις ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι στην επίλυση της κρίσης στη Συρία και το Ιράκ, το Ιράν είναι ένας παίκτης με επιρροή καθώς υπάρχει μια εγγύτητα με τις δυο αυτές χώρες ως προς το καθεστώς και το δόγμα.

 

Ωστόσο δεν θεωρεί ότι είναι κάτι σωστό ο περσικός επεκτατισμός στον οποίο επιδίδεται το Ιράν στην περιοχή.

 

Εκφράζοντας την ενόχλησή του για την ταυτόχρονη αναφορά στις τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ισλάμ, σημείωσε τα παρακάτω:

 

«Εμείς σαν μουσουλμάνοι είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφή τρομοκρατίας. Είναι αδύνατο να δεχτούμε την συσχέτιση ενός ειλικρινή μουσουλμάνου που είναι αντίθετος με κάθε μορφή τρομοκρατίας με τους τρομοκράτες. Για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη, χρησιμοποιείται η έκφραση ισλαμική τρομοκρατία και εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί μια τέτοια έκφραση. Διότι το Ισλάμ, σαν λέξη, σαν νόημα είναι μια θρησκεία ειρήνης. Εμείς λέμε χριστιανική τρομοκρατία; Δεν λέμε. Ποτέ δεν προσάψαμε κάτι τέτοιο σε καμία από τις μονοθεϊστικές θρησκείες».

 

Όσον αφορά την κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και ορισμένες αραβικές χώρες, ο ΠτΔ δήλωσε το εξής:

 

«Θεωρώ πως αυτό που έγινε σε βάρος του Κατάρ δεν ήταν σωστό. Ένας μουσουλμάνος δεν πρέπει να προβαίνει σε μια τέτοια κύρωση εναντίον ενός άλλου μουσουλμάνου και πόσο μάλλον κατά τον μήνα του Ραμαζανιού. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να επιλυθεί με διάλογο το θέμα μέχρι το μπαϊράμι, για αυτό προσπαθούμε. Εύχομαι η Σαουδική Αραβία σαν μεγάλη να κάνει αυτό που πρέπει».

 

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκούν οι δυτικές χώρες σε σχέση με την νομική διαδικασία στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης Δομής Παράλληλου Κράτους (FETÖ/PDY) στις 15 Ιουλίου, εξήγησε ότι δείχνουν ασέβεια προς την Τουρκία.

 

Υπενθύμισε ότι η μερίδα της FETÖ μέσα στον στρατό, ντυμένοι στρατιωτικά, έκαναν απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

 

«Είναι απαράδεκτο να ασκούν κριτική αυτοί που μετά από εκείνη την απόπειρα πραξικοπήματος δεν τηλεφώνησαν στην Τουρκία για να μας δείξουν ότι ένιωσαν λύπη», σημείωσε.

 

Αρκετοί από τους στρατιωτικούς που έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Γερμανία, τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι που είναι στο ΝΑΤΟ και έχουν καταφύγει εκεί. Τώρα πώς να το εξηγήσεις αυτό; Βλέπετε τον πραξικοπηματία αξιωματικό ή τον στρατηγό μέσα στο πραξικόπημα, να διαφεύγει σε χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 10 στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; ‘Αυτό το θέμα είναι πια στη δικαιοσύνη, εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε στη δικαιοσύνη’. Τι ανοησίες είναι αυτές; Θέτεις σε ισχύ μια διοικητική απόφαση και κλείνεις την υπόθεση. Γιατί; Αυτοί είναι πραξικοπηματίες. Εσύ γιατί υπερασπίζεσαι τον τρομοκράτη; Αυτός είναι τρομοκράτης, τι πρέπει να τον κάνει αυτή η χώρα; Και εφόσον έχουμε μεταξύ μας μια συμφωνία για την έκδοση των εγκληματιών, εσύ πρέπει να μας τον στείλεις, να μας τον δώσεις. Δώσε τον σε μας να τον εκδικάσουμε, γιατί τον εκδικάζεις εσύ; Για ποιο λόγο έχουμε κάνει τότε με σας τη συμφωνία για την έκδοση των εγκληματιών; Δηλαδή πρέπει πρώτα απ’ όλα να το εξετάσουμε αυτό πολύ καλά. Δυστυχώς δεν θέλουν να το συζητήσουν. Γιατί δεν τους συμφέρει. Η Τουρκία είναι πολιτισμένη, η Τουρκία είναι μια χώρα που τηρεί το διεθνές δίκαιο και εμείς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε θέμα να δεχθούμε τις κατηγορίες».

 

Η FETÖ έχει παρεισφρήσει στον στρατό, την αστυνομία, την δικαιοσύνη, σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, υπογράμμισε.

 

«Εμείς τώρα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητάμε λογαριασμό και θα κάνουμε αυτή την επιχείρηση εκκαθάρισης. Και δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός».

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι έχουν ζητήσει τον αρχηγό της FETÖ από τις ΗΠΑ αλλά δεν έχουν ακόμα λάβει θετική απάντηση.

 

«Ο τρομοκράτης ηγέτης βρίσκεται στις ΗΠΑ και του έχει διατεθεί ή πουληθεί ένα οικόπεδο 400 στρεμμάτων. Τα χρήματα που βγάζει από τα charter schools είναι τουλάχιστον 750 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αυτά είναι αλήθεια και προφανή. Έναν τέτοιο άνθρωπο ζητάμε εμείς, η Αμερική ακόμα μας λέει ‘δεν μπορούμε να επέμβουμε στην δικαιοσύνη’. Αυτοί που μιλάνε για ‘δικαιοσύνη’, ας σεβαστούν λοιπόν και την δική μας δικαιοσύνη».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ