Κηδεύτηκε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Στην κηδεία παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΜΕΤ, προσωπικότητες του πολιτικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού κόσμου και απλοί πολίτες

Κηδεύτηκε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

 

Κηδεύτηκε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές του 20ου αιώνα.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 50 ετών στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Στην κηδεία στο τζαμί Φατίχ της Ιστάνμπουλ παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας Ακίφ Χαμζατσεμπί, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Οσμάν Ασίκ Μπακ, προσωπικότητες του πολιτικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού κόσμου και απλοί πολίτες.

Ο Σουλεϊμάνογλου ήταν ένας θρυλικός αθλητής που κατέρριψε ρεκόρ που κανείς άλλος αθλητής δεν μπορεί να σπάσει, είπε ο Γιλντιρίμ.

«Εύχομαι ξανά ο Αλλάχ να αναπαύσει τη ψυχή του διεθνή αρσιβαρίστα μας, του θρυλικού αθλητή Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου τον οποίο χάσαμε σε νέα ηλικία. Εύχομαι να αναπαυθεί στον παράδεισο. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στο Έθνος μας», σημείωσε.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για τουρκικό αθλητισμό. Χάσαμε έναν πολύτιμο άνθρωπο που προσέφερε τα μέγιστα στον τουρκικό αθλητισμό, στην ανάπτυξη της άρσης βαρών. Λίγες χώρες έχουν την τιμή να διαθέτουν έναν τόσο σημαντικό αθλητή», είπε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού.

«Ο αδελφός μας ο Ναΐμ ήταν ψυχογιός του πατέρα μου συνεπώς είμαι και εγώ ψυχαδελφός του. Θυμάμαι την μέρα που πρωτοήρθε, ήταν ένας λαμπρός άνθρωπος, δεν στεναχώρησε πότε κανέναν, δεν στεναχώρησε ποτέ την Τουρκία», είπε ο γιός του 8ου Προέδρου της Δημοκρατίας Τουργκούτ Οζάλ, Αχμέτ.

 

Ο Σουλεϊμάνογλου κηδεύτηκε στο Εντιρνεκαπί δίπλα στον Εθνικό Ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι.

Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου ο οποίος γεννήθηκε στη Βουλγαρία ζήτησε άσυλο στην Τουρκία στη διάρκεια ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ήταν ο πρώτος Τούρκος αρσιβαρίστας που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης και 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε καταρρίψει 46 παγκόσμια ρεκόρ.

Το 1988 το αμερικανικό περιοδικό είχε φιγουράρει στο εξώφυλλο του τον θρυλικό αρσιβαρίστα ο οποίος ήταν γνωστός ως «Ηρακλής τσέπης».

Για το θάνατο του Σουλεϊμάνογλου έγραψε και ο βουλγαρικός τύπος.

Οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Βουλγαρία δημοσίευσαν συλλυπητήρια μηνύματα στο λογαριασμό τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ