Μπόζνταγ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της συμμαχίας

Το σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ δεν στρεφόταν μόνο κατά του Ατατούρκ και του ΠτΔ Ερντογάν, αλλά ήταν μια επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Μπόζνταγ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της συμμαχίας

 

Η στόχευση του Ατατούρκ και του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της συμμαχίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ.

 

Σε δηλώσεις του έπειτα από την σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το σκάνδαλο που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο ΝΑΤΟ, δεν στρεφόταν μόνο κατά του Ατατούρκ και του ΠτΔ Ερντογάν αλλά ήταν μια επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

 

Αφού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε συγνώμη, αλλά και την απόλυση αυτών που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε το εξής:

 

«Αν και δείχνει σαν ένα περιστατικό που ήταν στην διάθεση δύο ατόμων, δεν φαίνεται σαν κάτι που μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αυτά τα άτομα. Το ότι κινήθηκαν διαδικασίες σε βάρος τους και ότι έχουν απολυθεί, δεν σημαίνει ότι έχει πέσει φως στην υπόθεση».

 

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να συγκαλυφθεί το περιστατικό και πως θα πρέπει να ερευνηθούν και οι ανώτεροι προϊστάμενοι σε σχέση με το σκάνδαλο.

 

Η υπόθεση του ιρανικής καταγωγής υπηκόου Τουρκίας Ριζά Σαρράφ που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι καθαρή σκευωρία σε βάρος της Τουρκίας, είπε ο Μπόζνταγ, προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Πρόκειται για πολιτική υπόθεση, στερείται νομικού υπόβαθρου. Δεν είναι τίποτε άλλο από επανάληψη μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης, αυτού που η Φετουχαλιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ) επιχείρησε να κάνει μέσω του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης αλλά δεν τα κατάφερε. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι νόμιμο. Οτιδήποτε αντίκειται στο νόμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη. Δικάζουν με ανύπαρκτα έγγραφα σαν να υπάρχουν».

 

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν στις οποίες στηρίζει την δίκη η Αμερική, σημείωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν είναι εξολοκλήρου σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

 

Ο Μπεκίρ Μπόζνταγ υπογράμμισε ότι αυτοί που έκαναν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, τώρα μέσω οικονομικών κυρώσεων επιδιώκουν νέες σκευωρίες.

 

Αναφέροντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει όπλα για την αυτοάμυνά της πληρώνοντας τοις μετρητοίς αλλά μένει αντιμέτωπη με τον έμμεσο αποκλεισμό των χωρών του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θεωρηθούν εύλογες οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει αμυντικά όπλα.

 

Οι ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές, σημείωσε ο Μπόζνταγ και είπε ότι η Αμερική κάνει κρυφά παζάρια με αυτή την οργάνωση και πως η Τουρκία δεν δέχεται την συνεργασία μεταξύ της PYD/YPG, του βραχίονα της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία και των ΗΠΑ.

 

«Η θέση της Τουρκίας είναι σαφής. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιμένει από μας να συναινέσουμε στην παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στο τραπέζι».

 

Αυτά είπε ο Μπόζνταγ σε σχέση με τις συνομιλίες για την πολιτική λύση στη Συρία.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ