Τσαβούσογλου- Λαβρόφ τα «είπαν» στην Μόσχα

«Ενδεχόμενος να αναβληθεί η  σύνοδος  για τη Μανμπίτζ που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Τσαβούσογλου- Λαβρόφ τα «είπαν» στην Μόσχα

 

Η 6η Σύνοδος Κοινής  Στρατηγικής  Ομάδας Σχεδιασμού  Τουρκίας Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στη πρωτεύουσα της Ρωσίας , Μόσχα υπο  προεδρία του  υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομολόγο του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ενδεχόμενος να αναβληθεί η  σύνοδος  για τη Μανμπίτζ που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου  με τους Αμερικανούς αξιωματούχος  στις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο πλαίσιο  της κοινής  συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε μαζί με τον  Σεργκέι Λαβρόφ  στο πέρας  των συνομιλιών  των  δυο αντιπροσωπειών Τουρκίας-Ρωσίας με κεντρικό θέμα  την συριακή κρίση.

Ο Τσαβούσογλου, είπε..

« Πολύ πιθανώς να αναβληθεί η συνάντησης  που ήταν προγραμματισμένη να γίνει  στις 19 Μαρτίου με τους Αμερικανούς αξιωματούχους  στις ΗΠΑ λόγω της απέλασης του  υπουργού Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον . Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε με την ιδιά κατανόηση  τις συνομιλίες  με τον νεοδιορισμένο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας  χθες  είχε  ανακοινώσει ότι, η Τουρκική με την Αμερικανική διοίκηση έχει συμφωνήσει στο θέμα της Μανμπίτζ  και  ότι  ο συριακός βραχίονας της  διαμελιστικής οργάνωσης ΡΚΚ η YPG  θα  απομακρυνθεί  από την περιοχή αυτή.

 Η Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα   υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητας  της Συρίας τόνισε ο Τσαβούσογλου και σημείωσε..

«ο στόχος της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς που διεξάγουν σήμερα οι ΤΕΔ στην περιοχή του Αφριν  στην Συρία  είναι να  εξοντώσουν τα τρομοκρατικά στοιχεία που συνιστούν  σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας. Οπου  και να βρίσκεται ο ( τουρκικός στρατός)  υποστηρίζει και προστατεύει τους άμαχους.  Ο σκοπός της επιχείρησης  δεν είναι η κατοχή  των εδαφών  της Συρίας».

Εκτός της Συριακής κρίσης οι υπουργοί Εξωτερικών  της Τουρκίας και της Ρωσίας  εστιάσθηκαν και στο θέμα  του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία από την Ρωσία.

Τσαβούσογλου . είπε« οσο πιό γρήγορα θα παραλάβουμε   τα S-400  τόσο καλύτερα» ενώ ο Λαβρόφ  τόνισε ότι « και εμείς  θα επιταχύνουμε τις   διεργασίες για την  παράδοση  τους».

 Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ στις δηλώσεις του ανάφερε ότι, ο Τούρκος ομολόγος του τον ενημέρωσε τον ίδιο  αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις  στο συριακό και  πρόσθεσε..

«Οι ΗΠΑ αν  και  δεν επιθυμούν  να παραμείνουν αιωνίως στην Συρία πάλι σε θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην χώρα αυτή για μακρό καιρό  διότι αυτό που  θέλουν είναι να διασφαλίσουν τη θέση τους και  βοηθήσουν στον κατατεμαχισμό της Συρίας.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ