Η Τουρκία σχεδιάζει να επιβάλλει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα μέτρα που θα σχεδιάζονται να επιβληθούν κατά της χώρας

Η Τουρκία σχεδιάζει να επιβάλλει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

 

 

 

Οι ισλαμικές χώρες ετοιμάζονται να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα με την πρωτοβουλία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη όπου συναντήθηκε με τους ομογενείς στις 20 Μάιου.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται κατά της σφαγής των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ διαδήλωναν ειρηνικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην εγκαινίαση πρεσβείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ιερουσαλήμ στις 14 Μάιου.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν απτά βήματα σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων, μποϊκοτάζ και αποκλεισμού κατά του Ισραήλ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Ιστάνμπουλ, ο Πρόεδρος είπε:

«Στο θέμα αυτό σαν ΟΙΣ λάβαμε συστατική απόφαση για επιβολή μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων αυτής της χώρας. Εύχομαι οι χώρες του ΟΙΣ βάσει αυτή της απόφασης να προχωρήσουν σε επιβολή μποϊκοτάζ, με αποτέλεσμα να μην τίθεται πλέον θέμα αγοράς οποιουδήποτε προϊόντος από το Ισραήλ».

Αφού τόνισε πως και η Τουρκία με τον ίδιο τρόπο θα επανεξετάσει την κατάσταση ανέφερε:

«Σαν Τουρκία θα θέσουμε επί τάπητος τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, κυρίως τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Όπως γνωρίζεται μπροστά μας έχουμε τις εκλογές. Μετά από τις εκλογές και εμείς θα κάνουμε βήματα προς σε αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζοντας πως σαν ΟΙΣ αποφάσισαν να σχηματίσουν μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας η οποία θα ερευνήσει την σφαγή του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ο Πρόεδρος είπε:

«Αλλά πέρα από τον σχηματισμό μιας τέτοιας ερευνητικής επιτροπής λάβαμε απόφαση που συστήνει τον σχηματισμό μιας ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εκεί όπως στο Κόσοβο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Πιστεύουμε πως θα αυτό θα είναι αποτρεπτικό και πως το Ισραήλ δεν θα είναι εύκολο να ανοίξει πυρ κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ».

Ανέφερε πως οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα διακόψουν τις βοήθειες  προς τα βορειοδυτικά της Συρίας δεν είναι συνεπής και είπε:

«Τι βοήθειες έχουν οι ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία; Άλλωστε στη βορειοδυτική Συρία υπάρχει η Ρωσία. Δεν πρόκειται για μια πολύ συνεπή ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Μανμπίτζ. Εξάλλου αυτή τη στιγμή η βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τα όπλα και οι εξοπλισμοί που δίνουν στο (βραχίονα της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία) PYD/YPG. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί. Επίσης δεν υπάρχει παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντλίμπ και τη Ντούμα. Όλες οι συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Άφριν, είναι η περιοχή όπου εκπονούμε κοινές εργασίες αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία.


Λέξεις-κλειδιά: μποϊκοτάζ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ