Τουρκικός τύπος 12.10.2017

Μια ματιά στις σημερινές εφημερίδες

Τουρκικός τύπος 12.10.2017

Τη σημερινή επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Γιενί Σαφάκ η οποία μας πληροφορεί ότι οι ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης σχετικά με τη βίζα στέλνει αντιπροσωπεία στην Τουρκία.

Στην είδηση της εφημερίδας αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα φτάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος με τη βίζα. Την αμερικανική αντιπροσωπεία θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Johnathan Cohen. Την Κυριακή οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Τούρκους πολίτες και παρόμοια εφαρμογή ξεκίνησε και η Τουρκία για τους Αμερικανούς πολίτες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι την σχετική εντολή για την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εσόδου στην Τουρκία έδωσε ο ίδιος. Ο εργαζόμενος του Γενικού προξενείου των ΗΠΑ φυλακίστηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου επειδή είχε επικοινωνία με την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ.

Περνάμε στην εφημερίδα Σταρ η οποία μας πληροφορεί ότι η Τουρκία έχει ελπίδες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Στην είδηση της εφημερίδας αναφέρεται ότι η πρώτη μεγάλη γεώτρηση θα γίνει το 2018. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι η πρώτη γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2018 στη Μεσόγειο. Ο κ. Αλμπαϊράκ σημείωσε ότι έχουν μεγάλες ελπίδες για την εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Τέλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία για να σημειώσει ανάπτυξη είναι σημαντική η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό.

Η Σαμπάχ γράφει ότι η Τουρκία απέναντι στον κουρδικό διάδρομο στο Ιράκ και τη Συρία θα εφαρμόσει το σχέδιο όπου ο τουρκικός στρατός πρώτα θα φτάσει με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στην περιοχή Νταρ τα Ιζάχ στο Ιντλίμπ.

Ο πρώτος στόχος του τουρκικού στρατού είναι η εκκαθάριση των τρομοκρατικών στοιχείων από το Ιντλίμπ. Με την εκκαθάριση από τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ η γραμμή Ιντλίμπ-Νταρ τα Ιζάχ θα είναι το πρώτο στάδιο στον διάδρομο μετάβασης. Στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης θα υπάρχουν προσπάθειες για να φτάσει ο διάδρομος μετάβασης στην περιοχή της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη. Στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG ο σκοπός είναι η εκκαθάριση των περιοχών από τους τρομοκράτες στα νότια του Αφρίν και οι περιοχές στα βόρεια του Χαλεπιού με αποτέλεσμα να είναι οι ασφαλείς περιοχές.

Η Βατάν μας πληροφορεί ότι η Τουρκία θα έχει συνεργασία με το Ιράν στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Θα υπάρξει συνεργασία απέναντι στην τρομοκρατία και για την ασφάλεια των συνόρων επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία στα θέματα συντονισμού. Στο πρώτο στάδιο ο σκοπός είναι η αποσύνδεση της φυσικής σύνδεσης της ΡΚΚ μεταξύ των δύο χωρών και η περιθωριοποίηση της.

Η τελευταία εφημερίδα για σήμερα στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου είναι η Χαμπέρτουρκ η οποία γράφει ότι το τουρκικό άρμα μάχης Αλτάι ετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή.

Στην είδηση της εφημερίδας αναφέρονται οι δηλώσεις του υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ ότι περιμένουν τις προτάσεις στην προσφορά που θα πραγματοποιηθεί για την σειριακή παραγωγή του τουρκικού άρμα μάχης Αλτάι. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Φικρί Ισίκ είχε αναφέρει ότι θα διοργανωθεί προσφορά τον Ιούλιο για την σειριακή παραγωγή του Αλτάι. Στην Τουρκία γίνεται αναφορά στα ονόματα των τουρκικών εταιριών Otokar, της FNSS της BMC, της εταιρείας Katmerciler και της Tümosan.


Λέξεις-κλειδιά: τουρκικές εφημερίδες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ