Srebrenica će biti kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine

Alexandar Petritz, ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, kaže da su koristi "Master plana opštine Srebrenica" višestruke

Srebrenica će biti kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine

U Srebrenici je održana prezentacija Master plana "Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024", na kojoj su eksperti iz Austrijskog instituta za tehnologiju i Instituta za strukturalni razvoj prezentovali Master plan opštine Srebrenica.

Alexandar Petritz, ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, kaže da su koristi "Master plana opštine Srebrenica" višestruke, a krajnji cilj je kandidatura Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine.

"Srebrenica će biti centar svega. U okviru Master plana mi gledamo koje segmente treba jačati za uspješnu kandidaturu. U okviru plana kandidature mi ćemo imati saradnju i sa susjednom zemljom, te na taj način imamo euro regiju. Iz Evropske unije će podržavati takve regije. Cilj je stvoriti jaku ekonomiju i radna mjesta. Kandidatura za Evropski grad kulture ili Grad mira su instrumenti kojima se jača sam grad, ali i investicije u grad", kaže Petritz.

On smatra da Srebrenica ima velike šanse za Evropski grad kulture.

"Moguće je da će kandidatura za Evropski grad kulture ići u partnerstvu s jednim austrijskim gradom, što daje dodatnu šansu Srebrenici", kaže Petritz.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj opštine, ali i privlačenja investitora da ulažu u taj grad.

"Mi smo optimisti i želimo da budemo takvi. To je pokazalo da moramo gledati u budućnost. To se vidi na terenu. Vjerujem da ćemo imati šanse kada je u pitanju Master plan. Nije u pitanju samo Srebrenica, nego regija. Mi kao takvi imamo šta da ponudimo i bićemo konkurencija većim gradovima koji apliciraju za Evropski grad kulture 2024. godine", kaže Grujičić.

Jedan od glavnih preduslova za kandidaturu za Evropski grad kulture je da zemlja u kojoj se grad nalazi ima kandidatski status ili da je članica Evropske unije. Zbog toga bi Srebrenica mogla istaći kandidaturu u partnerstvu sa austrijskim gradom Gmundom.

"Austrijski grad Gmund, koji želi da bude pobratimljen sa Srebrenicom, će biti partner, a možda baš Srebrenica pomogne da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju", rekao je Grujičić.

 

 Povezane vijesti