Ljepote Balkana "Na Drini ćuprija"

U reportaži možete pročitati najnovije vijesti sa Balkana.

Ljepote Balkana "Na Drini ćuprija"

Kao ljepote optičke varke pred očima su vrhovi Balkana. Kroz igru vjetrova sa svih strana, najprije se čuju jauci sjevernih zavijanja a zatim glasovi ono da su putevi između Šavnika i Žabljaka zavejani snijegom, do lijepih jezera i do oštrih  vrhova Balkana to je najjači haber da je stigla ljuta zima. Onda ni alpinisti ne hitaju prema oblacima koje dodiruju oštre hridi Prokletija.

Ali ništa ovamo pre ne stiže nego želja da se ne sazna otkud tako ime žive fatamorgane Crne Gore. Čudna ljepota predjela masiva Prokletija a ime joj ostaje  od jedne starice koja je izgubila dva divna sina što su hitali da ulove djevojku ljepšu od gorske vile. Ljepota je očarala dva rođena brata a druga istina se nezna.

Majka je uzalud čekala da sinovi stignu sa šenlukom i gorskom vilom. Kada se stara majka prenadala i čula da su braća stradala uz lelek je rekla da se ova planina zove Prokletija. Ona je progutala moje sinove i snahu gorsku vilu. I osta to tužno ime za sva vremena. Sada ovamo dolaze ljubitelji gorske ljepote,  Balkanskih vrhova koji nude zadivljuću ljepotu svih vrhova tu stoje kao metafore.

 Međutim ovde nije teško stići. Ovde je poznavaoci šumske ljepote kažu da su Prokletije srce Evropske lepote. Zbog toga smo ovde sreli pr. dr. Ferida Muhića direktora filozofskog fakulteta u Skoplju. Ali njegova znatiželja nisu samo planine. Njegovim tragom trčkaraju i psi šarplaninci i pokazuju kako ispod Prokletija čuvaja stada i ljude.

PEŠTERSKA FATOMORGANA- ZMAJ OD NOĆAJA

Pešterska visoravan sa legendom Sajita Šehovića, priča je o zmaju od noćaja, nije bajka i ako liči na nardono predanje s kolena na koleno, djeluje kao strašna istina. Divlja krilata neman zastrašivala je narod u noćaju i okolini nisu bile samo malke crne, crne su staze i bogaze. Od jednom u akšamskih vakat doletio bi ovaj ogromni orlošina od nekud i zgrabio bar jedno tele, i odnio bi ga pravo u jarut, najveću planinu pešteri. 

To je dosta daleko od sela Noćaje. Tada nije bilio helikoptera , a nije imalo ni obojitog oružja. Bili su veoma rijetki ljudi koji su imali hrabrosti da se približe toj strašnoj ptici, kojoj su ovdašnji Šehovići dali ime još strašnije-zmaj od noćaja, ta plaha životinja je bila strašna i jaka , Šehovići su pred akšam izlazili, i sa batinama čekali zmaja, ali niko nije imao hrabrosti da čeka zmaja kad on iznenada doleti.

Tako su prolazili dani i noći u strahu kod čije kuće će sletjeti ? Naizad vratio se Sajit iz zaroblejništva i riješio da sačeka zmaja. Sakrio se na rubu šume i sa dugačkom batinom sačekao zmaja i dok se zmaj otimao sa teletom Sajit ga je udario , te polomio jedno krilo.

Zmaj je sa jednim krilom odletio u pravcu jareta i spustio se u ataru Pešterske visoravni, iznad Melaja međutim, ni ovde bilo ko nije smeo da priđe . Ipak  pleme Redžovića iz tog sela su ubili ranjenog zmaja i dali mu novo ime kada su vidjeli kako se ispružio rekli su ovo selo će se zvati pružanja zmaja od noćaja! Sajta Šehovića su u ovom selu prozvali herojem od noćaja. Ali priča se ovde ne završava! Sajit Šehović je stigao u Noćaje i molio neke starije žene da pokušaju da izleče strašnog orla rekavši da je on zmaj od noćaja, jer kako je drugačije mogao daleti do pružnja- zadnjeg sela Gorenje Pešteri?

Orao zmaj od noćaja je uginuo u Pružnju kao legenda a rahmetli Sajit preminuo u Noćaju kao junak velikog plemena Šehovića iz Noćaja. Državni organi nisu organizovali potjernicu dok je zmaj napadao stoku u torovima i podavio veliki broj junadi i ovaca. U Noćaju nema više straha, a nema ni Šehovića, ovo selo se iselilo u Tursku u poznatoj mahali Šehovića.

 

 Povezane vijesti