Ibarskom magistralom do Golog brda

U tekstu možete pročitati detalje u vezi jezera Gazivode.

Ibarskom magistralom do Golog brda

                                        IBARSKOM MAGISTRALOM DO GOLOG BRDA

piše : Ibro Mehmedović

             

                Od kada je pobjegla vojska sa prištinske zračne luke  1998 god. ostalo je takozvano sjeverno Kosovo kao ničija teritorija u rukama srpskih seljaka i javnog preduzeća „Srbija šume“ . Na ovoj teritoriji Ibarske magistrale ne važe ničiji zakoni. Ovuda jure automobili i druga drumska vozila bez saobraćajnih oznaka. Pored onih teretnih vozila i zaplijenjenih mašina iz voznih parkova Kosova, pomoću kojih su srpski seljaci postavljali teške barikade na tom delu puta, odavde se izvozi ogrevno drvo sve do Raške i Novog Pazara.

Odavde nestaju šume koje su vijekovima krasile ibarsku dolinu. Ruska vojska je okupirala aerodrom ne poštujući nikakve sporazume ali kad im NATO izdao naređenje onda su Rusi tačno u roku napustili aerodrom Adem Jašari. Amerikanci su ostali u svojoj bazi Bond Stil.

Na Kosovu ni u jednom dogovoru između Beograda i Prištine nije pomenuto sjeverno Kosovo. Dakle, ratni plen koriste oni što nisu ratovali ovo što najviše odgovara dovitljivim seljacima koji su uzeli ratni plen kao mehanizaciju  za krađu ogrevnog drveta sa takozvanog „severnog Kosova“.

Ovom dolinom Ibraske magistrale, od Kosovske Mitrovice stiže se duboko u ogranke planine Rogozne. Zbog toga ovu priču tangira mnogo zavrženih stvari.

To je bio razlog za prekide saobraćaja na ovom dijelu Ibarske magistrale, naime događali su se mnogi incidenti otimanja baš na ovom delu ibarske magistrale. To je trajalo sve dok Srpski seljaci Kosovari nisu uvidjeli da su nemoćni protiv kosovske policije.

Ali tako su na Golom brdu kod Novog Pazara stizali šleperi drva. Kruže međutim i mnoge priče da su na Golom brdu stizali šleperi od Severnog Kosova sa leševima ubijenih Albanaca. Ovaj podatak nije zvanično potvrđen. Ali da je ovaj deo Golog brda totalno zagađen deponijom sve je savršeno jasno.

Ovamo svakim danom dolazi po nekoliko stotina kubika smeća iz Novog Pazara i Tutina. Ovde na mestu gde je od pre 30 godina bilo desetine izvora pitke vode smještena je i prostorija za azil pasa lutalica i ogromni broj orlova lešinara supova.

Dakle, ovaj najljepši deo Golog brda je nestao u požarima smetlišta, dok bistri izvori čiste pitke vode ispiraju smeće i totalno zagađuju vodu niz Ibarsku dolinu. Takozvana ruža vjetrova raznosi nesnosni smrad po selima i pašnjacima.

 Bakteriološki uzorci iz toka rijeke Jošanice nisu potrebni jer iz ovog dijela korita rijeke Jošanice krave neće da piju vodu. Tom vodom se zalivaju bašte povrća u Murskoj dolini na domak Novog Pazara.

Za deponiju Golo brdo kažu da je sanitarna i uređena. Ovaj zadnji podatak je „tačan“. Deponija je neograđena i više puta je gorjela pa sada sa nekadašnjih izvora od Golog brda teče voda obojena smećem.

Ali zašto ne reči i to da je ovo jedini slučaj da se deponija locira između sela te da predstavlja ekološko ruglo. Zbog toga je dolinom od grada Novog Pazara nestalo onih gustih šuma raznovrsnih biljaka i životinjske divljači. U ovoj dolini Ibra nema ni jednog parka pod zaštitom države. Nema ni zaštićenih lovišta divljači. Ovde je kraj ljudskog nehata i ekološkog rugla. 

  

 


Tagovi: Gazivode , Ibar , Golo brdo

Povezane vijesti