Soylu u Beogradu: Srbija je bitna za Balkan, zajednički ćemo se boriti protiv kriminala

Soylu: "Srbija je veoma važna i bitna država, ne samo u okruženju, već za čitav Balkan. Srbija je naša prijateljska zemlja i mi smo učinili sve i to ćemo nastaviti da činimo kako bismo pomogli da Srbija bude jaka ne samo u okruženju, već i na Balkanu".

Soylu u Beogradu: Srbija je bitna za Balkan, zajednički ćemo se boriti protiv kriminala

Srbija je veoma bitna država za čitav Balkan i Turska će nastaviti da čini sve kako bi pomogla da ova država bude jaka, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Soylu u Beogradu, istakavši da će se dvije zemlje zajednički boriti protiv terorizma, organizovanog i ostalih vrsta kriminala.

Nakon potpisivanja pisma o namerama ministarstava unutrašnjih poslova Turske i Srbije o saradnji u oblasti bezbjednosti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem u Beogradu, Soylu je zahvalio Stefanoviću na divnom dočeku.

"Srbija je veoma važna i bitna država, ne samo u okruženju, već za čitav Balkan. Srbija je naša prijateljska zemlja i mi smo učinili sve i to ćemo nastaviti da činimo kako bismo pomogli da Srbija bude jaka ne samo u okruženju, već i na Balkanu", rekao je Soylu.

On je kazao da je namjera njegovog ministarstva i čitave Turske, ali i želja da sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije učine sve što je u njihovoj moći da saradnja bude što bolja i prepreka za sva kriminalna djela koja se danas čine u svijetu.

"Mi imamo namjeru i dogovorili smo se da ćemo zajednički učiniti sve protiv terorizma, organizovanog kriminala i krijumčara, tako da smo danas odlučili da zatvorimo put kriminalu", dodao je.

On je istakao da u ime cijele Turske ima moralnu obavezu da se zahvali, ne samo Vladi Srbije i Predsjedništvu Srbije, već i cijelom narodu "kada je bilo najteže - za vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj".

"Turski narod vam to nikada neće zaboraviti jer ta podrška je nama tada mnogo značila, a znači i sada. Sve što ste učinili tada, to turski narod nikad neće zaboraviti i mi ćemo nastaviti saradnju sa Srbijom", rekao je.

Soylu je prenio da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan puno pozdravio "Srbiju i divan i lijep narod u Srbiji", dodavši da će Erdogan sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i dva ministarstva učiniti sve za što bolju saradnju dvije zemalja.

"Imam još jedan pozdrav od turskih državljana koji dolaze kao turisti u Beograd, koji imaju samo predivne komentare o glavnom gradu Srbije. Imate jednu divnu historiju, divnu kulturu", naveo je.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da mu je velika čast što je u Srbiji ministar Soylu, ocjenivši da odnosi između dvije zemlje idu stalnom uzlaznom linijom, a čemu su podsticaj dali predsjednici Turske i Srbije, čime su započeli "jednu novu eru odnosa Srbije i Turske".

"Dvije vlade i privreda prate tu vrstu intenzivne saradnje i saradnja u našoj robnoj razmjeni, u turizmu i svim drugim privrednim granama je sve bolja", naveo je, podsjetivši da su turski turisti najbrojniji u Srbiji.

On je naveo da je jedan od najznačajnijih zadataka dvaju ministarstava da intenziviraju borbu protiv organizovanog kriminala, kao i snažnija saradnja u borbi protiv terorizma, visokotehnološkog kriminala i migrantske krize.

"Srbija izuzetno poštuje napore koje Turska čini u tome da više miliona migranata, gotovo četiri miliona migranata čuva, da im obezbjeđuje uslove za zdravstvenu i svu drugu zaštitu jer to nije lak posao", naveo je.

Kako je rekao, saradnja u smislu još brže razmjene podataka će biti još intenzivnija, a potpisivanje pisma o namjerama je prvi korak unapređenja saradnje u oblasti bezbjednosti, istakavši da njima dvojici nije potreban papir da bi sarađivali.

"Smatramo ministra Soylua za velikog prijatelja naše zemlje. Važno nam je da svaki kriminalac zna da svako ko misli, neće naći utočište ni u jednoj od naših zemalja. Srbija će učiniti sve što može tamo gde bude potrebno da se građani Turske osećaju sigurno", zaključio je.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.Povezane vijesti