Strani tisak

Pregled stranog tiska

Strani tisak

 

Glas Rusije u vijesti pod naslovom ¨Kurtulmuš pozvao iračke zvaničnike da još jednom preispitaju odluku¨ prenosi da je dopremijer i glasnogovornik vlade Numan Kurtulmuš nakon sastanka Vijeća ministara Turske pozvao iračke zvaničnike da još jednom preispitaju odluku o referendumu o nezavisnosti. Kurtulmus je izjavio kako bi referendum o otcjepljenju Kurdske samoupravne regije na sjeveru Iraka donio samo dodatnu destabilizaciju u regiji.

"Irak je odveć rascjepkan i zapao u bezizlaznu političku krizu. Znamo da referendum na sjeveru te zemlje ne bi moga ništa donijeti, osim dodatne destabilizacije u regiji. Zato mislim da bi svi politički akteri u regiji trebali deset puta promišljati prije činjenja nekog koraka", poručio je Kurtulmus.

Iranska novinska agencija Fars u vijesti pod naslovom ¨Postigli smo dogovor sa Turskom u vezi bezkonfliktnih zona u Siriji¨ prenosi da je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Behram Kasimi na sedmičnoj press konferenciji izjavio da je ministar vanjskih poslova Muhammed Cevad Zarif prilikom posjete Turskoj postigao dogovor u vezi Sirije. Kasimi je kazao da su se sa Turskom dogovorili o formiranju zona bez konflikta u Siriji te da će sa Turskom od sada biti u mnogo konstruktivnijoj saradnji.

Britanski El Hayat u vijesti pod naslovom ¨Egipat Suecki kanal ne zatvara za turske ratne brodove¨ prenosi da je Egipat pojasnio temu o tome da li će biti zabranjen prelazak turskim ratnim brodovima preko Sueckog kanala kada budu putovali u Katar. Egipat je saopćio da je Suecki kanal međunarodni prijelaz te da se ne može zabraniti prelazak brodova. Jedini izuzetak u ovome su brodovi koji plove pod zastavom zemalja koje ratuju protiv Egipta. Odluka arapskih zemalja o bojkotu Katara ne znači da je objavljen rat te se ne može spriječiti ni prelazak ratnih brodova, navodi se u saopćenju.

Francuski AFP u vijesti pod naslovom ¨Neočekivani uspjeh Turske u prvom kvartalu¨ prenosi da je ekonomija Turske napredovala za 5% u prvom kvartalu tekuće godine. Turski zavod za statistiku objavio podatke bruto nacionalnog dohotka u vezi prvog kvartala 2017. godine.

 

Ukupna dodatna ekonomska vrijednost poljoprivrednog sektora po obimu  lančanog indeksa povećana je za 3,2% u odnosu na isti period prethodne godine, u industrijskom sektoru je povećana za 5,3% a u građevinskom sektoru za 3,7%. Dodatna ekonomska vrijednost sektora trgovine, saobraćaja i usluga povećana je za 5,2% u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.Povezane vijesti