Sedma runda pregovora o Siriji 30. i 31. listopada u Astani

Planirano je da tokom pregovora radna grupa izglasa uredbu u vezi sa puštanjem taoca i zatvorenika, predajom tijela ubijenih, te potragom za nestalima, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana

Sedma runda pregovora o Siriji 30. i 31. listopada u Astani

U glavnom gradu Kazahstana, Astani će 30. i 31. listopada biti održana sedma runda mirovnih pregovora o Siriji.

U saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana navedeno je kako je nova runda pregovora dogovorena za kraj mjeseca nakon što su se složile zemlje garanti u regiji.

“Planirano je da tokom pregovora radna grupa izglasa uredbu u vezi sa puštanjem taoca i zatvorenika, predajom tijela ubijenih, te potragom za nestalima”, navodi se u saopćenju.

Navedeno je također, kako će tokom pregovora biti govora i o međunarodnoj borbi protiv terorizma, te potpisivanje zajedničke deklaracije koja se tiče čišćenja područja od mina.

Tokom šeste runde pregovora u Astani, održane polovinom septembra, kojoj su prisustvovale delegacije režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naoružanih opozicionih grupa i delegacije zemalja koje garantuju mirovni proces, odnosno Turske, Rusije i Irana, postignut je sporazum o granicama četvrte nekonfliktne zone na području Idliba.

Duboka politička i sigurnosna kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat početkom 2011. godine kada su snage Assadovog režima silom pokušale ugušiti prodemokratske masovne proteste u toj zemlji.


Tagovi: pregovori , Sirija , Astana

Povezane vijesti