Erdogan: NATO nije isto što i SAD, sve članice NATO jednake su sa SAD-om

Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja¸.

Erdogan: NATO nije isto što i SAD, sve članice NATO jednake su sa SAD-om

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako je pogrešno kazati da je NATO isto što i Sjedinjene Američke Države (SAD), te istakao da su sve zemlje članice NATO-a jednake sa SAD-om.

Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja

"Kakvo je to članstvo u NATO-u, o kakvom se to partnerstvu u NATO-u radi. Ako smo zajedno u NATO-u, onda koliko se Turska treba pridržavati članova i odredbi NATO-a, toga se treba pridržavati i Amerika. Ono što još želim poručiti kao predsjesdnik Turske, da NATO nije isto što i SAD, sve članice u NATO-u su jednake sa SAD-om", poručio je Erdogan.

Poručio je kako se varaju oni koji prave određene planove vezano za Kipar i Egejsko more, misleći da je pažnja Turske trenutno usmjerena samo ka dešavanjima na jugu zemlje.

“Neka se ne pomisli da ne primjećujemo potrage za prirodnim gasom u vodama oko Kipra i oportunističke incijative u Egejskom moru. One koji žele iskoristiti činjenicu da je naša zemlja fokusirala svoju pažnju na dešavanja na jugu, još jednom upozoravamo da ne prave pogrešne račune i planove na Kipru i Egejskom moru. Jer, kako smo kroz operacije “Štit Eufrata” i “Maslinova grana” spriječili one koji su imali pogrešne planove na jugu naše zemlje, kako ćemo to uraditi i u Manbiju, isto to će biti učinjeno i drugim regijama”, poručio je Erdogan.



Povezane vijesti