Turska: Odbijena i treća žalba, američki svećenik Brunson ostaje u kućnom pritvoru

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Turska: Odbijena i treća žalba, američki svećenik Brunson ostaje u kućnom pritvoru

Turski sud je po treći put odbio zahtjev za ukidanje kućnog pritvora i zabrane napuštanja zemlje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu, koji se nalazi u pritvoru u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nakon što je Drugi kazneni teški sud u Izmiru prije dva dana donio jednoglasnu odluku prema kojoj se za Brunsona nastavlja kućni pritvor, kao i zabrana napuštanja zemlje, njegov advokat Ismail Cem Halavurt podnio žalbu 3. Kaznenom teškom sudu, koji je također odbio žalbu. 

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO). Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor. 

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO. 

 

 


Tagovi: FETO , Brunson

Povezane vijesti