Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Turski pečat na Paris Air Show¨ prenosi da najveći sajam zrakoplovstva i svemirstva Paris Air Show otvara svoja vrata na aerdoromu Le Bourget. Na sajmu, na kojem će se prikazati posljednji proizvodi iz sektora zrakoplovstva, proizvodi iz Turskog zrakoplovnog sektora će obilježiti sajam. Na sajmu će probni let izvršiti i edukativni avion domaće proizvodnje Hurkuš. Bit će predstavljeni i helikopteri tipa T625, koji su teški 6 tona i kapaciteta 12 sjedišta.

 

List Haberturk u vijesti pod naslovom ¨SAD i Turska postigli dogovor u vezi F-35¨ prenosi da je 11 zemalja, među kojima se nalazi i Turska, postigli dogovor o kupovini 440 komada aviona tipa F-35. Sporazum se procjenjuje na 37 milijardi dolara, što je rekord u povjesti kupovine aviona. Avioni, koji su počeli da se proizvode 2006. godine, sutra će biti prikazani na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu. Zvaničnici 11 zemalja koje žele kupiti avione F-35 prošli tjedan su se okupili u Baltimore-u.

 

List Star u vijesti pod naslovom ¨Turski vojnici će zajednički djelovati sa katarskom vojskom¨ prenosi da su turski vojnici stigli u Katar. Turska vojska će zajedno sa katarskom vojskom obaviti serijal zajedničkih vježbi.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Brod nade na putu za Gazze¨ prenosi da je humanitarni brod ¨Acqua Stella¨ sa 10.600 tona pomoći jučer krenuo na put ka Pojasu Gazze, koja se nalazi bod izraelskom okupacijom. Na brodu se nalazi 18100 tona igračaka, 32 hiljade školskog pribora, 50 hiljada prehrambenih paketa, 100 hiljada tona biskvita i keksa, 1000 komada bajramske odjeće i 1010 bicikala.

 

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨U Danskoj o islamu govorili sa ružama¨ prenosi da je omladinski ogranak Islamske zajednice u Danskoj na trgu opštine realizovao aktivnost pod nazivom ¨Ja sam musliman¨ a oko postavljenog šatora nalazile su se makete minara. Omladina je pokušala da ovim gestom slomi negativne predrasude prema islamu i muslimanima. Omladina je prolaznicima dijelila ruže i time pokušala pojasniti šta je ustvari islam – vjera mira i tolerancije.

 Povezane vijesti