Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

ŠTAMPA 19.10.2017

 

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Erdogan Barzaniju: Šta ćeš ti u Kirkuku?¨ prenosi da je predsjednik Erdogan kazao da će Regionalna kurdska urpava na sjeveru Iraka, koja uopšte ne uzima u obzir činjenicu da je regija u sjevernom Iraku sačinjena od različitih identiteta, polagati račun pred historijom. Erdogan je uputio oštru reakciju predsjedniku Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Mesudu Barzaniju koji želi da promjeni demografsku strukturu ove regije slijedećim riječima:

¨Kaže Kirkuk je moj. Sa kojim pravom to kaže? Regionalna uprava je odgovorna za svaku prolivenu kap krvi u ovoj regiji. Sigurno je da nećemo pokleknuti pred onima koji otvaraju prostor terorističkim organizacijama poput PKK¨.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨To se ne riješava sa petorkom¨ prenosi da je premijer Binali Yildirim kazao da UN nije pronašao riješenje za mnoge probleme kao što su oni u Afganistanu, Palestinu, Cipru i sl. Na otvaranju Foruma TRT World premijer je kazao:

¨Vijeće sigurnosti UN-a je sačinjeno od petorke koji ne mogu pronaći riješenje ni za šta. Jedni zastupaju jedan stav, drugi drugi stav i tako dolazi do blokade¨.

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Turska iznenadila svijet¨ prenosi da je napredak turske ekonomije u prva dva kvartala ove godine od preko 5 procenata natjerao međunarodne institucije da izmjene predviđanja u vezi ekonomije Turske. Međunarodni monetarni fond je udvostručio predviđanja, a nakon toga je procjene revizirala i Svjetska banka. Direktor Svjetske banke odgovoran za Tursku Johannes Zutt je izjavio:

¨Procjene u vezi turske ekonomije ćemo revizovati slično kao MMF. Snažna performanca koja je zabilježena u drugom kvartalu očekuje se i u nastavku godine¨.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Paradajz u prosincu kreće za Rusiju¨ prenosi da je Aleksandar Novak, koopredsjednik rusko-turske međuvladine komisije i ruski ministar energetike izjavio da je za četiri turske firme odobren izvoz 50 hiljada tona paradajza i da će transport ovog povrća početi od 1. prosinca. Novak je kazao da će se na sastanku komisije 21. listopada govoriti i o prodaji piletine i goveđeg mesa na turskom tržištu.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Cenk Tosun kao oluja¨ prenosi da je Bešiktaš u Ligi Šampiona savladao Monaco rezultatom 2:1 i da je oba gola za Bešiktaš postigao Cenk Tosun. 26-godišnji nogometaš je pokazao odličnu performancu i time povećao i sebi cijenu. Cenk Tosuna je sa stadiona posmatrao i nogometni direktor Crystal Palace, Dougie Freedman.Povezane vijesti