Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

List Haber Turk u vijesti pod naslovom ¨Turska i SAD postigli dogovor u vezi Munbiča¨ prenosi da je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, koji se nalazi u Moskvi, izjavio da će se 19. ožujka, prilikom pregovora sa predstavnicima SAD-a, konkretno definisati situacija u Munbiču.

¨Kada se YPG, sirijski ogranak separatističke terorističke organizacije PKK povuče iz Munbiča, ovu regiju će kontrolisati američki i turski vojnici¨, rekao je Čavušoglu.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Turska najoštrije osudila napad na konvoj palestinskog premijera¨ prenosi da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske izdalo pismeno saopćenje u kojem se najoštrije osuđuje jučerašnji napad na konvoj palestinskog premijera Rami el Hamdallaha.

 

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Dobra vijest za Tursku iz OECD-a¨ prenosi da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila ekonomski izvještaj za prelazni period. Procjene za napredak Turske su sa 6,1 povećane na 6,9% za 2017., i sa 4,9 na 5,3% za 2018. godinu. Procjene za razvoj turske ekonomije su sa 4,7% povećane na 5,1% za 2019. godinu.

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Povećanje 90%. Iz Nizozemske u Tursku¨ prenosi da je saopćeno da se ove godine znatno povećao broj turista iz Holandije koji žele ljetovati u Turskoj. Samo je u januaru zabilježeno povećanje od 90% onih koji su iz Nizozemske posjetili Tursku.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Počeli radovi za proizvodnju domaće bespilotne podmornice¨ prenosi da je firma OES, koja djeluje u Mersinu, učinila prve korake za proizvodnju bespilotne podmornice. Planirano je da ova podmornica, u potpunosti domaće proizvodnje, bude konstruisana za godinu dana.Povezane vijesti