Turski tisak

Kratak pregled današnjeg turskog tiska

Turski tisak

List Vatan u vijesti pod naslovom „Erdogan i Putin postigli dogovor o demilitarizovanoj zoni u Idlibu“ prenosi da suTurska i Rusija postigle dogovor da u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije bude uspostavljena demilitarizovana zona.

"Dogovorili smo se o uspostavljanju nekonfliktne zone između teritorija koja su pod kontrolom opozicije i (Assadovog) režima. Humanitarna kriza u Idlibu je spriječena sporazumom između Turske i Rusije", kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u ruskom gradu Sočiju.

"Vjerujem da smo ovim Memorandumom spriječili veliku humanitarnu katastrofu u Idlibu. Turska će, kao što je to radila od početka krize u Siriji, i u slučaju Idliba nastaviti obavljati svoj dio posla", rekao je turski predsjednik, dodajući kako je na sastanku dogovoreno da će Moskva poduzeti sve mjere da ne bi došlo do napada na nekonfliktnu zonu u Idlibu.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom „Rusija neće vršiti vojne intervencije u regiji Idliba“ prenosi izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Šojgua da Rusija neće vršiti vojne intervencije u regiji Idliba.

List Star u vijesti pod naslovom „Tradicionalni specijaliteti Adane biće predstavljeni svijetu“ piše da će se od 12-14. oktobra održati međunarodni festival tradicionalnih specijaliteta u Adani koji će okupiti brojne lokalne i međunarodne posjetioce.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom „Izabrana najbolja ulična hrana, Istanbul u vrhu liste“ prenosi da je CNN objavio listu najbolje ulične hrane i da se među poslasticama nalaze simit, doner i lahmadžun iz Istanbula.Povezane vijesti