Dobitnici Nobelove nagrade pozvali Trumpa da ne poništava nuklearni sporazum s Iranom

Direktorica ICAN-a Fihn kazala je da će Nobelova nagrada motivirati organizaciju ICAN da nastavi borbu za zabranu nuklearnog oružja

Dobitnici Nobelove nagrade pozvali Trumpa da ne poništava nuklearni sporazum s Iranom

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Organizacija za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne poništi postignuti međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Direktorica ICAN-a Beatrice Fihn obratila se novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku i tom prilikom kazala da će Nobelova nagrada motivirati ICAN da nastavi borbu za zabranu nuklearnog oružja.

Ona je najavila da će nastaviti kampanju kako bi ubijedili nuklearne sile SAD, Kinu i Rusiju da se pridruže kampanji denuklearizacije oružanih snaga u cijelom svijetu.

"Posljedice nuklearnih napada bi bile pogubne za čovječanstvo. Države koje tvrde da vlastiti nuklearni arsenal posjeduju kao nužnost za očuvanje nacionalne sigurnosti ne mogu u suprotno ubijediti ni režim Sjeverne Koreje", kazala je Fihn.

Osvrnuvši se i na postignuti međunarodni sporazum o okončanju iranskog razvoja nuklearnog programa, Fihn je pozvala Bijelu kuću da ne poništi taj sporazum jer nema dokaza da Iran ne poštuje dogovor.

"Svjesni smo da ova Nobelova nagrada neće navesti predsjednik Trumpa da odustane od nuklearnog oružja, ali je dobra prilika da o toj temi progovori javnost u cijelom svijetu", zaključila je Fihn.Povezane vijesti