A fekete-tengeri régió természeti szépségei Törökországban

(Çaykara/Trabzon) Trabzon Çaykara kerületének turisztikai régiója. Sűrű erdői és természeti szépségei egyaránt vonzzák a külföldi és belföldi turistákat.

A fekete-tengeri régió természeti szépségei Törökországban

Uzungöl

(Çaykara/Trabzon) Trabzon Çaykara kerületének turisztikai régiója. Sűrű erdői és természeti szépségei egyaránt vonzzák a külföldi és belföldi turistákat. Nevét a helybéli tóról kapta. A tó úgy alakult ki, hogy a lejtőkről aláhulló sziklák elzárták a Haldizen patak folyását. Uzungöl Trabzontól 99, Çaykarától 19 kilométerre található. A Soğanlı és Kaçkar hegység találkozásánál találhatók Törökország esőerdői. Egyben ez a mérsékelt égöv legrégibb erdője is. A bőséges esők és a mérsékelt éghajlat miatt az év minden szakaszában zöldell a vidék. A Demirkapı és Soğanlı hegységekben több mint 60 endemikus növényfaj fordul elő, és a térség állatfajokban is gazdag. Előfordul a grizzlymedve, hiúz, szarvas és a hegyikecske is. Az Uzungöl tájvédelmi körzet, kiemelten védett terület és természetvédelmi part státuszú helyszínekkel is rendelkezik.

Kaçkar hegység

 A rizer Kaçkar hegység az Anatóliai-félszigeten végigvezető Észak-Anatólia-hegylánc első tagja, 1010 méteres magassággal. A nyugati fekete-tengeri régió a Köroğlu (2400 m.) és Ilgaz hegységgel (2587 m.) folytatódik. A középső fekete-tengeri régió hegyei, a Karagöl és Çakırgöl hegység (3100 m.) Rize tartomány határain belül 3932 méteres magasságba szöknek. A keleti fekete-tengeri régió tengerpartja és délen a Çoruh folyó között emelkedő hegyek délnyugat-északkelet irányba nyúlnak el.

A Tatos hegység, Hunut hegység, Kavrun hegység, Bulut hegység, Davut hegység, Güngörmez hegység és az Altıparmak hegység a keleti fekete-tengeri régió legmagasabb hegyeit képviselik. Ezek a hegyek délnyugat- északkelet irányba 80-100 kilométer hosszan nyúlnak el, szélességük 40-50 km. 1994-ben nyilvánították őket nemzeti parkká.

A nemzeti park nagy része Rize város Çamlıhemşin kerületének határain belül fekszik. A Kaçkar hegység a hegymászás, sziklamászás, túrázás és rafting központjává fejlődött. A térség szabad természete és kulturális értékei rengeteg külföldi és helybéli turistát vonzanak. A hegység jelentős része a nemzeti park határain belül helyezkedik el.

Çamlıheşin/ Ayder fennsík

 Rize Çamlıhemşin kerületétől 19 km-re helyezkedik el az 1350 méter magasságban fekvő fennsík. A fennsíkon fekvő település minden infrastruktúrával és szolgáltatással el van látva. Gazdag növény- és állatvilága mellett gyógyfürdőiről is híres. Az 50 °C fok hőmérsékletű termálvíz a reumára, női betegségekre és gyomorbántalmakra is gyógyírt jelent. A Kaçkar hegységen átvezető útvonal mentén hegyi kecskéket, hiúzokat, medvét, farkasokat és más állatokat figyelhetünk meg természetes környezetükben. Minden évben Ayder fesztivált is rendeznek.

 Még több hír