Safranbolu

Ez az a hely, ami belevésődik az emlékeinkbe és visszavágyunk ide újra meg újra.

Safranbolu

Aki érdeklődik a török kultúra iránt vagy csak szeretne valami olyat látni, ami nemcsak Törökországban, de az egész világon különlegesnek számít, el kell mennie Safranboluba.

A Törökország észak-nyugati részén elterülő Safranbolu, ahol a török kultúra virágzik, és ennek köszönhetően lett része az UNESCO Világörökségének 1994 óta. Safranbolu sokáig sáfránytermelő vidék és kereskedelmi központ volt. Körülbelül 9 km-re északra fekszik Karabük városától.

Safranbolu olyan, mint egy megelevenedett múzeum. Mecsetek, karavánszerájok és több száz oszmán korból megmaradt ház díszíti a várost.

Érintetlenül hagyták a város építészeti és kulturális örökségeit. Ennek megfelelően a történelmi városrészekben tilos oda nem illő, modern építményeket emelni és a kézműveseket is erőteljesen ösztönzik, hogy minél nagyobb számban telepedjenek le Safranboluban.

Safranbolu különlegességét éppen az adja, hogy nagyon is élő település, dolgozó, hétköznapi életet élő emberekkel.Ezek az emberek itt születtek és nem is akarnak elmenni innen. A város kávézóiban és éttermeiben hagyományos török ruhát viselő alkalmazottak szolgálnak fel.

A törökök Közép-Ázsiában Mahmúd gaznavida szultán idejétől kezdve mondtak le nomád életmódról. Törökök Közép-Ázisából vándoroltak Anatóliába. Az urbanisztikával párhuzamosan, házak, mecsetek, hidak és szállodák épültek.

A török kultúrának és életmódjának megfelelő építészeti felfogás alakult ki. Balkánon, Anatóliában, Szíriában és Egyiptomban lehet találhozni hasonló házakkal, akár nagyon messze is vannak egymástól.A macskaköves utcák, a hatalmas régi török házak, egy 17. századi fürdő, rozoga, fából készült kis üzletek és az ódon vaskereskedés így menekülhettek meg és teszik napjainkban Safranbolut Törökország legbájosabb és legautentikusabb városává.

Safranboluról 1977-ben az “ Idő Safranboluban “ című dokumentumfilmet készítette el Süha Arın a TRT török filmrendezője, aki legjóbb módon mutatta be a jellegzetes török házakat. Safranbolun kívűl Beypazarıban az eskişehiri Odun Pazarıban és az ankarai Hamamönüben is lehet találkozni ilyen török házakkal.Még több hír