Napirendi Elemezés 19/ Erdoğannak a választási manifesztuma és külpolitikája

Can ACUN, a SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány) kutatójának elemzése

Napirendi Elemezés 19/ Erdoğannak a választási manifesztuma és külpolitikája

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök bejelentette saját, valamint az AK Parti június 24-i választási manifesztumát. A választási kiáltványban Recep Tayyip Erdoğan elnök és az AK Parti számos ígéretet tesz a gazdaság, egészségügy és a belpolitika vonatkozásában. Ugyanakkor a választási manifesztum rávilágít Törökország külpolitikai céljaira és eszközeire is, ha a július 24-én tartandó választásokon Erdoğant választják elnökké.

Az előttünk álló időszakban a külpolitika területén Törökország számára kétségtelenül az egyik legfontosabb prioritás a terrorizmussal szembeni küzdelem lesz. Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök a július 15-i puccskísérletet követően tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a terrorizmus elleni harc nem áll meg Törökország határainál, hanem a terrorizmus gyökerénél, a határokon túl is célba fogják venni őket. A Török Fegyveres Erők előbb az Eufrátesz Pajzsa Hadművelettel és a Szabad Szíriai Hadsereggel közösen megtisztították a török határt az ILIÁ-tól, ezt követően pedig az Olajág Hadművelettel Afrin körzetét tisztították meg a PKK/YPG terroristáitól. Különösen az Eufrátesz Pajzsa Hadművelet mutatta meg, hogy mennyire helyénvaló Törökország új megközelítése a terrorizmus elleni küzdelemhez, mivel az ILIÁ hosszú idő óta nem követett el támadást Törökországon belül. Ugyanekkor Törökországon belül a terrorizmus ellen teljes területen bevetett biztonsági erők és hírszerző egységek számos terrortámadást előztek meg. Mindeközben az Olajág Hadművelet révén azt is megakadályozták, hogy a PKK/YPG terrorszervezet az Amanos hegység felől beszivárogjon Hatay térségébe. A Recep Tayyip Erdoğan elnök által bejelentett választási manifesztum fényében arra lehet számítani, hogy június 24-ét követően újabb terrorizmus elleni hadműveletekre kerül majd sor a határokon túl. A jelenlegi Irakban zajló PKK elleni katonai műveletek előreláthatóan tovább fognak fokozódni az előttünk álló időszakban is. Ezen felül a terrorizmus elleni harc keretében Törökország tervei között szerepel újabb katonai hadműveletek indítása Szíria északi részén is az YPG/PKK ellen.

Recep Tayyip Erdoğan elnök választási manifesztumában hangsúlyozták, hogy Törökország senkitől sem fogadja el, hogy parancsolgassanak neki, és ő sem parancsolgat másoknak. Még ha ez a hozzáállás számos nyugati országot nyugtalanít is, ettől függetlenül Törökország a saját érdekeit szem előtt tartva az egész világon és térségünkben is önálló külpolitikát fog folytatni. Különösen az, hogy Erdoğan elnök Törökországot globális szereplőként jellemezte, nyilvánvalóvá teszi Törökország céljait ebben a kontextusban.  Amellett, hogy Törökország senkitől sem fogadja el, hogy parancsolgassanak neki, ugyanígy ő sem kíván más felett uralkodni. Annak, hogy Törökország nem törekszik mások kizsákmányolására, legjobb példája az ország által folytatott Afrika-politika, amely a tiszteleten alapul és segítő célzatú. A bruttó hazai össztermékéhez viszonyítva Törökország nyújtja a legnagyobb humanitárius segítséget az országok közül, ez is bizonyítja Törökország humanitárius külpolitikáját.

Ahhoz, hogy Törökország hatékony külpolitikát folytathasson, csökkenteni kell az ország függőségét és növelni kell a stratégiai jelentőségét. Ezzel összefüggésben különösen nagy jelentőséggel bír a török hadiipar. És csakugyan, Recep Tayyip Erdoğan választási manifesztumában kiemelt helyet foglal el a hadiipar. Törökország 2011-től napjainkig 90 százalékkal növelte a hadiipari exportját, ezzel pedig nemzetközi összehasonlításban a 18. legnagyobb fegyverexportáló országgá vált. Törökország mindeközben a külföldtől való hadiipari függőségét 80%-ról 30%-ra csökkentette. Törökország az előttünk álló időszakban várhatóan tovább fogja folytatni a hadiipar bővítését. Különösen a pilóta nélküli repülőgépek területén vált sikeressé Törökország az egész világon. Törökország egyike annak a hat országnak a világon, amely képes felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépeket gyártani. Ugyanekkor Recep Tayyip Erdoğan elnök bejelentése, miszerint az ország ember nélküli tankokat fog gyártani, rámutat arra is, hogy Törökország milyen fontos innovatív szereplővé vált a jelentős technológiák területén.

A török hadiipar megerősödése növeli Törökország külpolitikai befolyását. A baráti és szövetséges országok számára Törökország jelentős alternatív fegyverbeszerzési hellyé vált és elfoglalta helyét a nemzetközi piacon. Törökország Afrikától, a Perzsa-öböltől és Közép-Ázsiától Malajziáig exportál páncélozott járműveket. Törökország ezen felül Pakisztánnak ATAK helikoptereket és hajókat, Katarnak Bayraktar TB2 felfegyverzett nélküli repülőgépeket ad el, ezek pedig felpezsdítik a török gazdaságot, megerősítik a kutatást és fejlesztést, valamint növelik Törökország külpolitikai befolyását is.

 

 Még több hír