Információ, TRT-ról

TRT

A Török Rádió ,és Televízió

TRT 1964 Május 1-dikén alakult meg. TRT, mely „első és egyetlen”, amikor szó esik a közszolgálati adássugárzásról.
Az 1927 Május 5-dikén adásba kezdő Rádió pedig e dátumtól fogva, TRT-hez csatlakozott. A 60-as években a televízió csatlakozásával kiszélesült. Törökország a televízióval 1968 január 31-dik én, először TRT közvetítésével ismerkedett meg. A 81 éves Rádió és 40 éves televízióadással, TRT, mind a Török Köztársaság történelmével, mind pedig tapasztalatával, egy bizalom, egység és összetartás szimbóluma.
A dolgozók szorgalmassága, és önkéntes igyekezetei révén, TRT örökké fog élni a török nemzet szívében. A Törökország mind adássugárzási iskolájának, mind pedig megbízhatóbb létesítményének látott TRT, kiképezte az e tér legsikeresebb programkészítőit is.
TRT eközben, egy gyökeres kiképzési intézmény minőségét is viseli.
Ezzel párhuzamosan, nemcsak szakembereket, rejtett magában, egyúttal olyan műsoroknak is helyet adott, melyek a nézők felvilágosítására irányulnak.
TRT a semleges, és megbízható híradást, és közcélú adások sugárzását tartalmazó elvet mindig szem előtt tartva, helyet foglalt el a jó minőségű műsoraival, a világ ismert televíziói és rádiói között.
Az erre a sikerre vezető faktorok pedig, mint a következők:
 

A Megbízható, és Felelősséget Vállaló Híradás

AZ AMERİKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK- Washington, BELGİUM-Brusszel, EGYIPTOM-Kairó, NÉMETORSZÁG-Berlin, az ÉSZAK CIPRUSI TÖRÖK KÖZTÁRSASÁG- Lefkosa, AZERBAJDZSÁN- Baku, TÜRKMENISZTÁN- Asgabat, ÜZBEGISZTÁN- Taskent, és a világ több táján tudosítók….. Röviden; az Amerikai Egyesült Államoktól Európáig és Ázsiáig Közel Kelettől, Kaukázusig, több fontos központban megnyílt irodákkal, és képviseletekkel, TRT; mind Törökországnak, mind pedig a világnak szeme- füle…..
Ankara mellett, Istanbul, Izmir, Antalya, Csukurova, Diyarbakir, Erzurum, és Trabzon térségi igazgatóságokban, szakértő, és tapasztalt tudósítók; egyébként Törökország minden helyén belföldi tudósítókkal, egy dinamikus hírhálózat…..
Helyes, semleges, megbízható híradási megértéssel, hallgatók és nézők számára, a bizalom jelképe.

A Minden Életkornak, És Kulturának Megfelelő Adások:

Az oktatás-kultúra, zene-szórakozás, gyermek, és sportműsorok, ülések, dokumentumfilmek, drámák, filmekből álló jó minőségű adások. A nemzetközi standardoknak megfelelően választ adnak a nézőközönség várakozásaira.
4 nemzeti, 2 nemzetközi, egy térségi , összesen hét televíziócsatornával, Törökország és a világ minden táján nézhető.

Televíziócsatornák

TRT 1: Családi csatorna, 168 óra
TRT 2: A híradási, információs, kulturális, és művészeti csatorna, 168 óra
TRT 3: Az ifjúsági, és sport csatorna , 54 óra
TRT GAP: A Kelet, és Délkeleti Anatóliai térségekre irányuló adások, 69 óra
 TRT 4: Az oktatási, és zenecsatorna, 139 óra
TRT INT: A egész világra irányuló adás, 168 óra
TRT TURK: A Közép Ázsiára és Kaukázusra irányuló adás ,119 óra

- A nemzetközi műholddal, és 2 helyi állomással hídszerepet játszik az európai, és az ázsiai adások között és az ország és világ napirendjére vonatkozó fejleményeket idejében hírül adja az adást sugárzó nemzeti, nemzetközi létesítmények és hírügynökségek közvetítésével.
Főként, az Európában élő törökök számára adást sugárzó, és világ minden helyén megnézhető TRT-INT televíziócsatornával, azt célozzák, hogy megerősítsék a külföldön élő törökökkel való kulturális szálokat. -
Cél az, hogy megerősítsék a TRT-INT-et, és a következő időszakban versenyezhetővé váljék a nemzetközi téren hírnevet szerző televíziócsatornákkal.

 

A TRT Megalakulási Folyamatjában Szolgálatot Nyújtó Televíziócsatornák:

- A világon különböző nyelveken, és nyelvjárásokon beszélő állampolgárok számára adássugárzás céljából kirman és zaza nyelvjárásokon adást sugárzó új televízió-csatorna életbe léptetésén fáradoznak. A perzsául és arabul beszélő népek és Törökország közti kapcsolatok megerősítése céljából ezeken a nyelveken adássugárzást is célul tűztek ki.
A TRT TÜRK és a világ gyermekei számára, munkálatok tovább folynak egy Gyermek Csatorna szolgálatba léptetése érdekében is .

Egy 81 Éves Tapasztalat, Rádióban

TRT rádiói, 4 nemzeti, 5 térségi rádiócsatorna, és a Turizmus Rádiója; a tapasztalt dolgozói , a tehetséges művészei, a gyermek,és ifjúsági klubjai, a gazdag archívuma, a számítógépes adásai, az utolsó technológiával felszerelt stúdiói, az erős adói, és a korszerű adássugárzási normjainak megfelelő programjaival, a hallgatók szembogara.

A Rádió-csatornák:

Rádió 1: Az oktatásnak,a kultúrának,és a hírnek csatornája. Az életről szóló programokkal ,és híradásokkal, a hallgatók számára 81 éve lemondhatatlan.

Rádió 2 (TRT FM) : A Török Művészeti Zene és Török Népzene, legszebb példáinak helyet adó népszerű csatorna.

Rádió 3: Komolyzene, dzsessz, és opera

Rádió 4: A Török Népzene, és a Török Művészeti Zene A rádió 4 nemzeti csatornája is, Törökország minden helyéről, és interneten keresztül, az egész világon 24 órán belül adást sugároz.

5 Térségi rádióadás
A Trabzoni Rádió, az Erzurumi Rádió, a GAP- Diyarbakiri Rádió, az Antalyai Rádió, a Csukurovai Rádió... Az Idegenforgalmi Rádió mind a török turizmus, mind pedig a hazánkat megtekintő turisták számára szolgálatnyújtás szempontjából, egy fontos feladatot vállal magára.

Egy 29 nyelvű rádióadás, az egész világ számára

A külföldön élő törökök hazájukkal való kapcsolat teremtését lehetővé tevő, és török nyelvet is beleszámítva, 29 nyelven adást sugárzó Törökország Hangja Rádióját az egész világon hallgathatják. A Törökország Hangja Rádiója angol, francia, német, arab, spanyol, olasz, albán, bosnyák, bolgár, román, szerb, horvát, magyar, macedón, görög, orosz, kínai, azeri, perzsa, grúz, urdu, dari, pastu, üzbég, tatár, türkmén, kirgiz, kazah, és török nyelveken a világ minden táján, rövid hullámon, műholdon, interneten és FM-en keresztül adást sugároz.

Az egész világot átölelő adási hálózat

Egy új médiai szolgáltatásokat legrövidebb időn belül elsajátító, és mindenféle tapasztalataival megbízható létesítmény.
TRT, TÜRKSAT 2A és TURKSAT 1C (3A) műholdakon át rádió, és televízióadásokat sugároz.

 

 

 

 

 

 

Interneten is TRT

- A digitális időszakban nézők várakozásaira választ adni, és technológiából eredő lehetőségeket nép rendelkezésére bocsájtani kívánó TRT, ezen a téren is, nagyon fontos terveket, rövid idő alatt léptetett életbe. 1999 Május 1-dikén www.trt.net.tr cím alatt, weblapja lépett szolgálatba.
TRT, az adási szolgáltatásaiból részesülés céljából, az internethasználók rendelkezésére élőben bocsájtotta a rádió, és televízióadásait.
TRT, 11 nyelven internet-szolgáltatást kezdett nyújtani rövid idővel ezelőtt. Eközben, a Törökország Hangja Rádiója egyéb nyelvein is hasonló igyekezetek tovább folynak.

TRT archívuma, Törökország Emlékezete

- A köztársasági történelemben történt fontos események szemtanújának látott TRT egy gazdag archívummal rendelkezik. Eközben, a világ legfejlettebb technológiai lehetőségeiből részesülve, egy hosszú múlttal rendelkező rádió-televízió örökséget rejt magában.

TRT Market

A nép rendelkezésére állnak a TRT archívuma minőségét viselő programok és zeneművek.
TRT az április 23-a, Nemzetközi Gyermek Fesztivál keretében a világ gyerekeit, 30 éve, 10 napra szólóan, vendégül látja Törökországban, ezzel lehetőség kínálkozik, hogy hozzájáruljon a nemzetközi béke fejlesztéséhez.
Az Eurovízió Énekverseny, a Világkupa, az Olimpiai Játékok, a Világi Egyetemek Közti játékok stb. nemzetközi organizációkban megint TRT.

A Világkupa, TRT képernyőin

Labdarúgó kedvelők a 2010 és 2014 évi világkupa mérkőzéseit TRT csatornáján nézhetik meg. Egymás kifejezéssel, TRT, Törökországnak Világ felé, világnak Törökország felé nyíló ablaka.

TAGSÁGOK

EBU European Broadcasting Union (Az Európai Műsorsugárzók Uniója)
ABU Asia – Pacific Broadcasting Union (Az Ázsiai- Csendes-óceáni Műsorsugárzók Uniója)
HFCC/ASBU International High Frequency Broadcasters Coordination Group ( Rövidhullámú Műsorszóró Koordináció)
ABU-HFC ABU High Frequency Broadcasters Coordination Group
IMC International Music Council ( A Nemzetközi Zenei Tanács)
EIM European Institute of Media UNESCO Turkish National Committee Turkish National Council of Press
CMCA Centre Méditerranéen de la Communication Audioviseulle