Átadták a Kercsi hidat

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében felavatták a 19 kilométeres hidat, amely Oroszországot köti össze a Krím félszigettel.

putin kamyon.jpg

Putyin átvezetett egy teherautót az Azovi-tengert és a Fekete-tengert összekötő Kercsi-szoros felett átívelő új hídon.

A Kercsi-szoros felett átívelő híd a leghosszabb híd Európában és Oroszországban, és Putyin beszédet is mondott a híd ünnepélyes átadása alkalmából.

Putyin sorsdöntő napnak tekinti azt a napot, szerinte a híd arra kínál lehetőséget, hogy a korábbinál erősebb, jobb kapcsolat alakuljon ki a Krím félsziget és Szevasztopol lakói között.

Petro Porosenko ukrán elnök pedig reagált a Kercsi-szoros felett átívelő híd átadására.

Porosenko arra hívta fel a figyelmet, hogy a híd átadását a krími tatárok sztálini kitelepítésének évfordulója előtt rendezték.

“A törvénytelenül épített Kercsi híd bebizonyítja, hogy a Kreml még egyszer is megszegte a nemzetközi jogszabályokat.”- emelte ki az ukrán elnök.

Porosenko hangoztatta, hogy Moszkva hiába törekszik arra, hogy legitimmé tegye a Krím-félsziget ideiglenes megszállását.

Ukrajna a nemzetközi téren megvitattatja a Kercsi híd kérdését- mondta Porosenko, hozzátéve, hogy az orosz kormány erőfeszítéseket tesz, hogy európai befektetőket vonzzon a Krím félszigetre, az ukrán elnök szerint, az orosz kormánynak bizonyára nem sikerülne az.

Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím félszigetet.Még több hír