Az EU fenn kívánja tartani az iráni atomalkut

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy Teheránnal megerősítették azt a döntést, hogy hogy az iráni nukleáris megállapodás egészét jó szándékkal és konstruktív hozzáállással fogják alkalmazni

Az EU fenn kívánja tartani az iráni atomalkut

A német, francia, brit és iráni külügyminiszter tárgyalásának otthont adó főképviselő a találkozót követően nyilatkozott a sajtónak.

Mogherini fontos diplomáciai sikerként értékelte a megállapodást és kijelentette: „(Iránnal) megerősítettük azt a döntésünket, hogy az iráni nukleáris megállapodás egészét jó szándékkal és konstruktív hozzáállással alkalmazzuk.”

A főképviselő ismertette, miszerint Irán és az E3 országok (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) megállapodtak abban, hogy a témával összefüggésben minden szinten fokozzák a diplomáciai kapcsolatokat, és a felek szakértői is megkezdték már a munkálatokat.

Mogherini bejelentette, hogy a jövő héten iráni részvétellel Bécsben fognak találkozni a külügyminiszter-helyettesek, és hogy ma az Európai Bizottság heti ülésén is meg fogják vitatni a kérdést.

A főképviselő felhívta a figyelmet annak jelentőségére, hogy elmélyítsék az Iránnal fennálló gazdasági kapcsolatokat, valamint jelezte, hogy nem csupán az EU szintjén, hanem a tagok saját nemzeti érdekeinek védelmét is szolgáló átfogó intézkedéseken fognak dolgozni.

Hozzátette, hogy nagyon nehéz körülmények között kell mozogniuk azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök az iráni atomalkuból való kivonulásról döntött.

„Egyelőre nem lehet az Iránra vonatkozó jogi és gazdasági garanciákról beszélni. Azonban az EU és Irán komolyan és határozottan fogja folytatni a munkát.” – közölte Mogherini.

Az uniós főképviselő elmondta, hogy a szakértői csoportok már megkezdték meg a munkálatokat és tisztában vannak a helyzet sürgősségével.

„Az EU és Irán tovább folytatja a gyakorlati megoldás keresését arra vonatkozóan, hogy miként lehet rövid időn belül megmenteni nukleáris megállapodást.” – közölte a főképviselő.

Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter Pekingben és Moszkvában is tárgyalásokat folytatott azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette országa kilépését a P5+1 (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) országok és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásból.Még több hír