Nemzetközi sajtószemle

Összefoglalás a világsajtóból

Nemzetközi sajtószemle

Reuters: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök elítélte a Katarnak szomszéd országok által elszigetelését, és elmondta, hogy ez az elszigetelés az iszlámi értékek ellenes. Erdogan egy beszédet tartott az Igazsági és Fejlesztési Párt parlamenti ülésén. „Egy nagy hibát követnek Katar témájában. Nem felel meg az emberiségnek és az iszlámvallásnak egy ország népének minden téren elszigetelése. Katar az ILIÁ terrorszervezet elleni leghatározottabb állásfoglalást mutató ország Törökországgal együtt.”- mondta Erdogan. Török köztársasági elnök a Katar elleni szankciók kezdetét követően 8 nap múlva adta ezeket a nyilatkozatokat.

 

Olasz ASKANEWS: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök nagy reakciót mutatott azon hírre, mely szerint szeptember 25.-én népszavazást fognak tartani az Irak térségi vezetésben. „Az Észak Irak függetlenségével kapcsolatos lépés egy nagy hiba lesz, és egy fenyegetést jelent Irak területi épségéért. Efféle népszavazásnak nincs haszna senkire. Törökország mindig megvédte Irak területi épségét, és továbbá fogja megvédeni.”- mondta Erdogan.

 

Associated Press: A török miniszterelnök elmondta, hogy Törökország szeretné tovább folytatni az Európai Unióval való tagsági tárgyalásokat. Binali Yildirim egy nyilatkozatot adott a bolgár kollégával tartott sajtótájékoztatón. „Törökország szeretné tovább folytatni a teljes jogú tagsági tárgyalásokat az Európai Unióval.”- mondta Yildirim. Binali Yildirim kijelentette, hogy a Törökország és Európai Unió között tavaly aláírt vízummentes utazásról és a menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt teljesen nem tudták alkalmazni, és elmondta, hogy egyidejűleg érvénybe kell léptetni a vízummentes utazásról és a menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt.

 

Orosz Ria Novosti: Moszkvában, Krasnaja Presnja parkban, rendezni fogják a Törökország fesztiválját június 16. és 18. között. A mos-ru weblapjának híre szerint, a fesztiválon tájékoztatni fogják a török kultúrát, történelmet, nyelvet és hagyományokat. A fesztivál vendégei meg fogják tekinteni a kézművesek faluját, repülni fogják a valódi kappadokiai léggömbökkel, meg fogják venni ajándéktárgyakat, inni fogják a török kávét, és részt fogják venni a műhelymunkálatokon. Törökországból a Szulejmán című filmsorozat színészeit is beleszámítva művészek is részt fognak venni a fesztiválon. Ezen kívül a fesztivál keretében 200 személynek fogják adni a Törökországba utazáscsomagot.Még több hír