Nemzetközi sajtószemle

Összefoglalás a világsajtóból

Nemzetközi sajtószemle

Associated Press: Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök kémnek nevezte a török illetékesek által letartóztatott amerikai főkonzulátus alkalmazottját, és elmondta, hogy Törökországnak joga van arra, hogy a szükséges lépéseket tegye egy ilyenféle belső fenyegetéssel szemben. Erdogan beszélt a Belgrádban tartott sajtótájékoztatón. „Ezek a kémek hogyan léptek be az amerikai főkonzulátusba? Vagy pedig kik segítségével léptek be?”- mondta Erdogan.

 

Ria Novosti: Binali Yildirim miniszterelnök kijelentette, hogy október 8. óta folytatják a hírszerzési munkálatokat az Idlibben megfigyelőpontok létrehozataláról. Yildirim kijelentette, hogy az Ankara és Washington közötti diplomatikus válság után amerikaiak felfüggesztették a török állampolgároknak vízumadást, és ez az állásfoglalás nem fér össze a két ország közti stratégiai partnerséggel.

 

Farsnews: Abdülhamit Gül török igazságügyi miniszter nem fogadta el John Bass Amerikai Egyesült Államok ankarai nagykövetének tárgyaláskövetelését, aki szemtelenül nyilatkozatokat adott Törökországról. Az Amerikai Egyesült Államokat sokkba ejtette Törökország állásfoglalása.

 

Deutsche Welle: A Nemzetközi Valutaalap az idénre 5,1%-ra, 2018-ra pedig 3,5%-ra felemelte a Törökország bruttó hazai termék növekedés becslését. A Nemzetközi Valutaalap indoklásnak mutatta a török gazdaságnak várakozásnál több növekedését, és kiszélesülő pénzbeli politikákat. Az Amerikai Egyesült Államok gazdasági növekedés becslése pedig 2017-re 2,2%, 2018-ra 2,3% lett, amint a július hónapi jelentésben volt.Még több hír