Sajtószemle

Összefoglalás a török sajtóból

Sajtószemle

Vatan bejelenti, hogy a világ legnagyobb repülés- és űrvására Párizs Air Show nyílt meg Le Bourget repülőtéren. A vásáron kiállítják a repülőipari utolsó fejleményeket. A TAI, török repülőipar is részt vesz a vásáron. Törökország kiállítja a nemzeti légjárműveket. A TAI által tervezett és gyártott Hürkus kiképzési repülő egy bemutató repülést tesz a vásáron. Eközben a 12 fős, 6 tonna súlyosságú, a civil és katonai célú T625 helikoptert is kiállítják a Párizs Air Showban. A TAI gyártotta T129 ATAK, és a fegyveres ember nélküli légjárművé tett ANKA-S ki lesz állítva a statikus téren.

 

Habertürk hírül adja, hogy Törökországot is beleszámítva 11 ország jutott megállapodásra a legalább 440 darab F-35-ös vásárlásában. A 37 milliárd dollár értékű egyezmény egy rekord lesz. A 2006 óta gyártó szellemrepülőket, az utolsó technológiai felszereléseket kiállítják a Párizs Air Showban. Az elmúlt héten 11 ország illetékesei találkoztak Maryland tartomány Baltimore városában, vizsgálatokat tettek Northrop Grumman létesítményekben. Törökország, Ausztrália, Dánia, Izrael, Olaszország, Japán, Holland, Dél-Korea, Egyesült Királyság és Amerikai Egyesült Államok képviselői tárgyaltak feltételekről.

 

Star bejelenti, hogy a Törökország és Katar közti megállapodás szerint Katarba utazott török katonák érkeztek térségbe. A török katonák közös hadgyakorlatot fognak tenni a katari hadsereggel együtt. A hét elején, főként Szaúd-Arábia, Egyiptom, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Jemen, több öböli ország megszűntette a diplomatikus kapcsolatokat Katarral. A török országgyűlésen tartott szavazás végén jóváhagyták a Katarba katonaküldést.

 

Sabah hírül adja, hogy az Acqua Stella című hajó tegnap indult útnak, mely 10 ezer 600 tonnás segélyanyagot szállít az Izrael blokádja alatti Gázába. Az élelmiszer mellett, játékok, biciklik, öltözetek is találhatók a palesztin gyerekek számára. A hajón található 18 ezer 100 játék, 32 ezer írószer készlet, 50 ezer élelmiszercsomag, 5 ezer tonna liszt, 100 tonna keksz, 50 ezer öltözet, 1010 bicikli.


Címkék: Sabah , Star , Habertürk , Vatan

Még több hír