• Videógaléria

A török sajtószemle

Összefoglalója a török napilapokban megjelent híreknek.

A török sajtószemle

A Yeni Şafak adja hírül, hogy értesülések szerint az amerikai külügyminisztérium a következő héten küldöttséget küld Törökországba. Az amerikai külügyminisztérium illetékesei közölték, hogy a küldöttség elnöke lesz Johnathan Cohen külügyminisztérium helyettes államtitkára. Az amerikai nagykövetség vasárnap Twitteren közölte, hogy leállította a vízumok kiadását az összes amerikai török külképviseleten a török állampolgároknak, és arra viszonzásul Törökország washingtoni nagykövetsége Twitteren közzétette, hogy felfüggesztették a vízumszolgáltatást az egyesült államokbeli török külképviseleteken.

A Star arról számol be, hogy az Antalyában folyó 8. Törökországi Energiaügyi Konferencián részt vett Berat Albayrak energiaügyi miniszter, és választ adott kérdésekre, egy kérdésre azt válaszolta, hogy 2018 elején saját kutatófúrásokat végző hajónkkal megkezdjük az olajkutatást a Fekete- és Földközi-tengeren.

A Sabah részletesen szól Törökország hosszú távú katonai terveiről, amelyet azért készítettek, hogy megakadályozzák az Irak és Szíria északi térségét célba vevő terrorfolyosó létrehozatalát. Eszerint a határ Hatay és Reyhanlı közötti szakaszán át İdlibbe belépett Szabad Szíriai Hadsereg és a török katona első célja az Idlib északára eső Dar ta İzzah. A terv elsődleges célja terroristáktól megtisztítani Idlibet. Így egy vonalat hoznak létre İdlib és Dar ta İzzah között. A hadművelet második szakasza az, hogy a vonalat húzzák az Eufrátesz Pajdzsa térségéig. Az a fojtási művelet ' keretében pedig az YPG ellenőrzése alatt álló, Afrin délén fekvő Cinderisi és Aleppo északi térségében lévő Tel Rıfat járást biztonságos térséggé teszik.

A Vatan közzéteszi, hogy Törökország szoros diplomáciai kapcsolatot épít ki Iránnal, és együttműködik a PKK elleni küzdelemben, a határbiztonságban, a hírszerzési információk megosztásában.

A Haber Türk arról értesít, hogy a hadiipar államtitkára, İsmail Demir elmondta, hogy versenytárgyalást hirdettek a fejlesztett katonai tank, Altay sorozatgyártására. Demir egy, az Önálló Iparosok és Üzletemberek Egyesülete által rendezett konferencián közölt jó hírt, hogy versenytárgyalást hirdettek a fejlesztett katonai tank, Altay sorozatgyártására.

 

 
    

 Még több hír