Új időszak az iraki politikában

Szadr látogatásai Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emirátusokba nagy nyilvános visszhangot keltettek.

Új időszak az iraki politikában

Új politikai időszakra készül az összes iraki szereplő. Az elmúlt napokban Irakban érdekes politikai lépéseket tesznek, amelyek közelről érintik Törökországot és a térség többi országát is. Ebből a szempontból figyelemre méltó esemény a befolyásos iraki síita vezető, Mukteda Sadr előbb Szaúd-Arábiába, majd az Egyesült Arab Emirátusokba tett látogatása. A látogatás Szaúd-Arábia Iránt a térségben pozicionáló politikája szempontjából is fontos lépés lehet.

2003-ban az Irak megszállásából kialakult atmoszférából a leggyorsabban Irán tett szert előnyökre. Irán fokozta iraki befolyását azzal is, hogy az ILIÁ terrorszervezet felbukkanásakor támogatta az iraki kormányt a terrorellenes küzdelemben. Ebben az időszakban iraki vallási és politikai alakok olyan megnyilvánulásai is nyilvánosságra kerültek, melyek szerint korlátozni kellene az Irakban tartózkodó irániak számát. Ezeket az eseményeket nyomon követték és bizonyos mértékben támogatták is olyan országok, mint például Szaúd-Arábia, amelyeket kényelmetlenül érintett Irán fokozódó iraki befolyása.

A 2003-tól mostanáig kiegyensúlyozott biztonsági struktúrát létrehozni képtelen iraki kormány e biztonsági gyengesége 2014-ben került napvilágra. A hadsereg és a rendőrség nem volt képes felvenni a küzdelmet az ILIÁ terrorszervezettel, ennek kijavítására léptek színre a Hasdi Sabi nevű önkéntes közösségek. Mindenki tudja, milyen szerepet játszott Irán ezeknek a csapatoknak a kiképzésében és felszerelésében. Ezáltal az Irakban tartózkodó irániak száma nőtt, befolyása erősödött.

A Hasdi Sabin belüli egyes militáns csoportokra hatással bíró Szadr az iraki politikában mindig váratlan kezdeményezéseket tevő vezető. Mivel az iraki síita tudósok között fontos szerepet játszó Szadr családból származik, komoly tömegbázisa van. Szadr az elmúlt években feszültségbe és konfliktusokba keveredett az amerikaikkal és a Maliki kormánnyal is. Szadr politikai szólamaiban mindig felbukkan az iraki nacionalizmus, ami megkülönbözteti őt a többi síita alaktól. Szadr a síita világban Nadzsaf fontosságát és az arab identitást hangsúlyozó vonalon belül marad. Iránnal néha közelednek, néha eltávolodnak egymástól.

Szadr látogatásai Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emirátusokba nagy nyilvános visszhangot keltettek. Idén lépéseket tettek a hosszú ideje rossz szaúdi-iráni kapcsolatok javítására. Szaúd-Arábiát zavarja Irán Irak felett gyakorolt befolyása, és gyengíteni szeretné ezt, és idén először tett külügyminiszteri szintű látogatást Irakba. Az, hogy Szadr találkozott Muhammad ibn Szalman szaúdi trónörökössel, azt mutatja: más meglepetések is történhetnek még a térségben.

Az Iránt izoláló politikát folytató Szaúd-Arábia következő lépése várhatólag az lesz, hogy elfogadja Irán iraki befolyását, kapcsolatba lép azokkal a síita alakokkal, akiket ez legalább bizonyos mértékben zavar, és megpróbálja a saját oldalára állítani őket.

Szaúd-Arábia új nagykövetet fog kinevezni Bagdadba, napirenden van egy új konzulátus nyitása Nadzsafban, és a zarándoklat időszakában az évek óta zárva lévő Arar határátkelőt is ideiglenesen megnyitják az iraki zarándokok számára. Ezen kívül Szaúd-Arábia várhatólag komoly anyagi támogatást fog nyújtani az ILIÁ terrorszervezettől visszafoglalt területek újjáépítéséhez. Mindeme fejlemények azt mutatják, hogy amellett, hogy Szaúd-Arábia az iraki síita csoportok gyengítése céljából kapcsolatokat alakít ki szunnita csoportokkal, a sokkal inkább síita pártok befolyása alatt álló bagdadi kormánnyal is fejleszti kapcsolatait.

Szadr látogatása Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emirátusokba az iraki síita közösség nagy része által jóváhagyott látogatás. A Szaúd-Arábiából hazatérő Szadrt irakiakból álló, jelentős tömeg fogadta. Ezt is a látogatás felett érzett elégedettség és a siker jeleként értékelhetjük.Még több hír