Irán figyelmeztette a közel-keleti országokat

Javad Zaref iráni külügyminiszter figyelmeztette a közel-keleti országokat: ne provokálják az országában tüntetőket.

Irán figyelmeztette a közel-keleti országokat

 

Zaref a fővárosban, Teheránban beszélt egy biztonsági konferencián, és beszélt az Iránban gazdasági okokból kezdődött, majd kormányellenessé fajuló demonstrációkról.

Zaref a többi iráni vezetőhöz hasonlóan azzal vádolta a külföldi országokat, hogy azok provokálták ki a tüntetéseket.

„Egyetlen országnak sincs joga arra, hogy bizonytalanságot keltsen szomszédainál, inkább azon kellene gondolkodnia, hogy hogyan teremthet biztonságosabb környezetet” - mondta az iráni külügyminiszter, aki nem nevezett meg konkrét országokat, de hozzátette: az effajta próbálkozások vissza fognak ütni elkövetőikre.

A „Rend sebeit feltáró tanács” elnöke és az Iráni Forradalmi Gárda volt főparancsnoka, Muhsin Rezayi tábornok szombati nyilatkozatában azzal vádolta az Egyesült Államokat és Szaúd-Arábiát, hogy néhány hónappal korábban ők dolgozták ki a demonstráció terveit Irbilben, az Iraki Kurd Régiós Kormány (IKBY) fővárosában.

Az IKBY elnöke, Barzani reagált az iráni vádakra, melyek szerint beavatkoztak az iráni tüntetésekbe, és kijelentette:

„Az észak-iraki  térségi vezetés kormányának keze nincs benne Irán problémáiban.”

Az iráni események 2017. december 28-án kezdődtek, amikor Meshedben egy csoport tüntető az országbeli magas árak, munkanélküliség, korrupció és hasonló problémák ellen kezdett demonstrálni.

A rövid időn belül kormányellenessé váló tüntetések más városokra is átterjedtek, és egyre inkább a Haszan Ruhani köztársasági elnök és Hamanei ayatollah vallási vezető elleni tüntetésekké fajultak.

Az országszerte zajló tüntetésekben eddig legkevesebb 20 ember vesztette életét, és több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Az elmúlt napokban egyre kevesebben vesznek részt a tüntetésekben, az iráni vezetők pedig bejelentették, hogy „a tüntetéseknek véget vetettek, győztek a belső erők”.Még több hír