Kettős mércét alkalmaz az EP a szíriai civilek kapcsán

Jövőkép nélküli és tudatlan az Európai Parlament nézőpontja az Olajág Hadművelet kapcsán.

Kettős mércét alkalmaz az EP a szíriai civilek kapcsán

Jövőkép nélküli és tudatlan az Európai Parlament nézőpontja az Olajág Hadművelet kapcsán.

Ömer Çelik EU-ügyi miniszter és főtárgyaló súlyosan bírálta az Európai Parlament azon kijelentését, hogy Törökországnak vissza kellene vonulnia Afrinból. Çelik rámutatott, hogy a PYD-YPG terrorszervezet, és kijelentette: nyíltan elítélik az EP döntését.

Az EP az Afrin térségében a Török Fegyveres Erők által a PKK/KCK/PYD-YPG és az ILIÁ terrorszervezet ellen január 20-án indított Olajág Hadművelet kapcsán, melynek célja a terroristák ártalmatlanná tétele, és a testvéri és baráti helyi lakosság felszabadítása a zsarnokság alól, felhívást intézett Törökországhoz: vonuljon vissza Afrinból.

Çelik az EP felhívását értékelte.

Hangsúlyozta, hogy az EP a civilek kapcsán kettős mércét alkalmaz: „Meg kell érteniük, hogy a 3,5 millió menekültet vendégül látó Törökország nagy érzékenységet mutat ebben a témában. Amikor a terrorszervezetek támadnak civilekre, az EP egy szót sem szól. Ezt nem ítéli el, ugyanakkor az Olajág Hadművelet kapcsán alaptalanul civil áldozatokról beszél – ez hazugság, és helytelen viselkedés” - mondta a miniszter.

„A lehető legpontosabban koordinálja Törökország ezeket az ügyeket. A kedvezőtlen hatások helyett sokkal inkább Törökország kedvező hatását kell figyelembe venni, ami által véget érnek a harcok, és a civileket védelmezik. Törökország az egyetlen ország, amely pozitív hatást gyakorol annak irányába, hogy a szíriai háború véget érjen” - értékelte a helyzetet a miniszter.

Çelik azt is hangsúlyozta, hogy a kivonulásra vonatkozó felhívás valójában felhívás arra, hogy hagyjanak fel a terrorellenes küzdelemmel:

„Az Európai Unió csak 15-20 évvel azután tűzte napirendjére a PKK-t, hogy Törökországot az első támadásaik érték. Bárhogyan is címkézzék fel, a PYD/YPG egy terrorszervezet, és egyenlő a PKK-val” - hangsúlyozta Çelik.

Az EU-ügyi miniszter azt is hozzátette: ahogy az ILIÁ terrorszervezetet senki nem nevezi arab szervezetnek, úgy a PKK/YPG-t sem szabadna kurd erőnek nevezni, az EP-nek nem szabadna azonos nyelvet használnia a terrorszervezettel.Még több hír