Moldovába látogat Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnököt Igor Dodon moldovai elnök hívta meg az országba

Moldovába látogat Erdoğan

A Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóközpontjának írásos tájékoztatása szerint Erdoğan a két napos hivatalos látogatás során négyszemközti megbeszélést fog folytatni moldovai kollégájával, és küldöttségek közötti tárgyalásokra is sor fog kerülni.

A megbeszélések témája lesz a két ország közötti jelenleg körülbelül 500 millió dolláros kereskedelmi forgalom 1,5 milliárd dollárra való bővítése, valamint a török vállalatok moldovai befektetéseinek ösztönzése irányába teendő lépések.

Erdoğan és Dodon át fogja tekinteni a bilaterális kapcsolatokat, a regionális kérdéseket, és a terrorizmus elleni küzdelem ügyét, különös tekintettel a Fetullah Terrorszervezetre (FETÖ).

Erdoğan emellett részt fog venni Kisinyovban a 2009-es moldovai puccskísérlet során lerombolt, majd azt követően Törökország részéről helyreállított köztársasági elnöki palota megnyitóján.

Erdoğan elnök a látogatás során a tervek szerint találkozni fog a Moldovában 350 millió dollár értékű befektetésekkel jelen lévő 213 török vállalat néhány vezetőjével is.

A török államfő a Gagauz Autonóm Területen gagauz-moldovai két tannyelvű bölcsődéket is meg fog nyitni.

Erdoğan és Dodon legutóbb júliusban beszéltek telefonon, amelynek során egyetértettek abban, hogy minden területen tovább kívánják erősíteni a kapcsolatokat.Még több hír