Казуо Ишигуро добитник на овогодишната Нобелова награда за литература

Во истоимениот филм „The Remains of the Day“ кој беше снимен според романот на Ишигуро во 1989 година играше Антони Хопкинс

Казуо Ишигуро добитник на овогодишната Нобелова награда за литература

Британскиот писател од јапонско потекло Казуо Ишигуро добитник на Нобеловата награда за литература 2017.

Ишигуро книгите ги пишува на англиски и натаму продолжува да живее во Британија.

Казуо Ишигуро со романот „The Remains of the Day“ освен тоа што ја доби Нобеловата награда за литература исто така доби 1,1 милион долари награда.

Во истоимениот филм „The Remains of the Day“ кој беше снимен според романот на Ишигуро во 1989 година играше Антони Хопкинс.

Ишигуро е писател на 8 книги, а исто така има напишано и сценарија за кино филмови и серии.

Нобеловите награди се доделуваат од 1901 година наваму врз основа на тестаментот на шведскиот научник и индустријалец Алфред Нобел.Слични вести