И Шкотска ќе бара независност

Во 2014 година во Шкотска се одржа референдум за отцепување од Велика Британија, но гласачите не гласаа за

И Шкотска ќе бара независност

Потпретседателот на Шкотската национална партија (СНП) Ангус Робертсон рече дека и во Шкотска ќе се одржи референдум за отцепување од Англија.

Шкотската национална партија на изборите во јуни од 56 пратенички места во Парламентот на Англија освои 31 пратеничко место.

Во 2014 година во Шкотска се одржа референдум за отцепување од Велика Британија, но гласачите не гласаа за.

По процесот Брегзит со кој се предвидува повлекување на Обединетото Кралство од ЕУ, на дневниот ред на Шкотска повторно беше изнесено барањето за независност.Слични вести